Σύλλογος Εκπαιδευτικών Καστοριάς: “Με διαδικασίες fast track επιχειρούν την επιλογή Δντών/ντριών των σχολείων.”

Αιφνιδιαστικά και λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής, για τις διακοπές του καλοκαιριού, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας – ενώ συζητούνταν νομοσχέδιο σχετικό με το περιβάλλον – σε Νόμο που η ίδια κυβέρνηση ψήφισε τον Αύγουστο του 2021.

Η τροπολογία, η οποία και ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προβλέπει:

  1. Αλλαγή της προβλεπόμενης από τον Νόμο σειράς ανάδειξης των στελεχών εκπαίδευσης. Προτάσσεται η επιλογή Δ/ντών /-ντριών των σχολικών μονάδων και παρακάμπτεται η επιλογή: Περιφερειακών Δ/ντών, Εποπτών Εκπ/σης, Συντονιστών Εκπ/σης.
  2. Προσαρμόζει τη σύνθεση των Συμβουλίων Επιλογής– χωρίς την παρουσία αιρετών του κλάδου- προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό πολιτικο-κομματικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάδειξη των Δ/ντών Εκπ/σης, η οποία κυοφορούνταν για 9 ολόκληρους μήνες , ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρεστό στους «αρίστους» του Υπουργείου.

 

Επισημαίνεται ότι η θητεία των νυν Δ/ντών των σχολείων έληξε το 2021 και όλο αυτό το χρονικό διάστημα η αριστεία του Υπουργείου δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες επιλογές. Για την μεγάλη αυτή καθυστέρηση φέρει ακέραια την ευθύνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

 

Σε αυτήν την προκλητική πρακτική καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση απέναντι στις παλινωδίες του Υπουργείου, να προστατεύσει τις σοβαρές αυτές θεσμικές διαδικασίες και να καταστήσει την τροπολογία ανενεργή, καλώντας τα μέλη της να μην στελεχώσουν τα Συμβούλια Επιλογής, υποδεικνύοντας μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (π.χ. αίτηση για θέση Δ/ντή).