Βενζίνη: Ερχεται νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων – «Στα ύψη» και το φυσικό αέριο

Νέο ράλι αυξήσεων αναμένεται στα καύσιμα που θα εκτινάξει και πάλι τις τιμές της βενζίνης αλλά και του πετρελαίου κίνησης – Σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο ενώ αυξάνεται συνεχώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Η νέα σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και, τουλάχιστον, τα ευρωπαϊκά κράτη είναι έτοιμα να την υποδεχθούν με τις τιμές των καυσίμων να είναι στα… ύψη. Το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 100$ το βαρέλι το brent κάτι που σημαίνει αυξήσεις και στις τιμές της βενζίνης, ενώ την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας την Πέμπτη οριακά πάνω από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν στα 25 ευρώ, δηλαδή έχει λάβει αύξηση μέσα σε έναν χρόνiα και με όσα έχουν μεσολαβήσει στην Ουκρανία, κατά 1.066%.

Οι αυξήσεις στο brent αναμένεται να συμπαρασύρουν και τις τιμές τόσο στη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης. Η «95άρα» αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιμές στα 2,10 ευρώ έως 2,15 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, το πετρέλαιο κίνησης από 1,70 ευρώ με 1,75 ευρώ που είναι σήμερα αναμένεται να φτάσει τα 1,90 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, η τιμή του ρεύματος να φτάσει πάνω από τα 700 ευρώ ανά MWh.

Ασμάτογλου: Δυσανάλογα μεγάλη η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης

Σχολιάζοντας τις ανοδικές τάσεις που καταγράφονται τα τελευταίες ημέρες στις τιμές των καυσίμων, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, έχουν προκαλέσει άνοδο των τιμών μετά τις 15 Αυγούστου, παρατηρώντας όμως ότι οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης.

Συμπλήρωσε δε, πως τις τελευταίες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης έχει μια οριακή πτώση, σε αντίθεση με το πετρέλαιο κίνησης το οποίο συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά. Ο κ. Ασμάτογλου, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των τιμών και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας είναι η διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

reader.gr