Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή: Πάμε για παράταση – Τι ισχύει για τα καινούργια voucher

Με δεκάδες χιλιάδες voucher να μην έχουν δεσμευτεί λήγει σήμερα ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα η προθεσμία για αγορές ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή.

Αν δεν ανακοινωθεί παράταση οι καταναλωτές έχουν μπροστά τους λιγότερο από ένα 24ωρο για να προχωρήσουν στις αγορές τους για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση της συσκευής προς ανακύκλωση από τον ιδιώτη στον έμπορο είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Πάντως η αγορά προεξοφλεί ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα και με δεδομένο ότι ο αριθμός των ωφελούμενων μεταβάλλεται ανάλογα με τα ποσά που εξαργυρώνουν οι αρχικοί δικαιούχοι. Ετσι, από 150.000 που ήταν ωφελούμενοι του προγράμματος αυξήθηκαν στους 220.000.

Ωστόσο, περίπου 45.000 δικαιούχοι δεν έχουν κατεβάσει το voucher, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές επιφυλάξεις, ότι επειδή πρόκειται για ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να μην αποφασίσουν τελικά να διαθέσουν χρήματα για νέα συσκευή, καθώς η επιδότηση καλύπτει το 50% και το υπόλοιπο ποσό πρέπει να το καταβάλλουν οι ίδιοι.

Αγνωστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με την επέκταση του προγράμματος Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο προανήγγειλε την επέκταση κατά 200 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ο χρονικός ορίζοντας για την ενίσχυση του προγράμματος με τα επιπλέον κονδύλια ούτε πώς θα αναδειχθούν οι νέοι δικαιούχοι των voucher για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Πάντως, εκτιμάται ότι δεξαμενή θα αποτελέσουν οι επιλαχόντες του προγράμματος οι οποίοι είναι περισσότεροι από 600.000 με δεδομένο ότι η πλατφόρμα δέχτηκε 879.000 αιτήσεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία έως και χθες Πέμπτη η εικόνα για την πρόοδο του προγράμματος έχει ως εξής:

Για τα κλιματιστικά: Εχουν εκδοθεί 119.500 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 55985 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 63.515. Εχουν παραδοθεί 18.561 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 4.573 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 21.011 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής.

Για τα ψυγεία: Εχουν εκδοθεί 99.046 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 33.821 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 65.225. Εχουν παραδοθεί 8.259 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 2.728 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 26.472 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής.

Για τους καταψύκτες: Εχουν εκδοθεί 30.102 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 16.068 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 14.034. Εχουν παραδοθεί 2068 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 506 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 4242 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμή.

ienergeia.gr