Αρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνο του Καπετάν Κώττα

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Κώττας τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και τρισάγιο για τους Μακεδονομάχους Καπετάν Κώττα και τους συναγωνιστές του.

Στην θεία λειτουργία συμμετείχε και ο Εφημέριος π. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Τογκαρίδης.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεολογίας-θεογνωσίας, που είναι ο πυρήνας και η βάση της παραδόσεώς μας. Από την θεολογία διαμορφώνονται και οι αρετές, οι αρχές και τα ήθη κάθε λαού. Και το συνέδεσε αυτό με τους Μακεδονομάχους Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και Καπετάν Κώττα.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Καπετάν Κώττα, κατάθεση στεφάνων και ομιλία του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων κ. Μιχάλη Παπανούση, παρουσία του Βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, του Αντιπεριφερειάρχη Φλωρίνης κ. Σωτήρη Βόσδου, του Δημάρχου Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, της Διευθύντριας του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρίας Αντωνίου, του Προέδρου των Φίλων του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα κ. Μάρκου Λάτσκου, των απογόνων Μακεδονομάχων κ.α.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το σπίτι του Καπετάν Κώττα, που λειτουργεί ως μουσείο, και προσφέρθηκαν από τις γυναίκες του χωριού κεράσματα.

Ας σημειωθεί ότι, αν και Σεπτέμβριος, το θερμόμετρο στο χωριό το πρωί έδειξε μείον δύο (-2) βαθμούς κελσίου και η θεία Λειτουργία τελέσθηκε με αναμμένη την ξυλόσομπα.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ