Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται ένα έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την Καστοριά. Με αλλεπάλληλες υπουργικές επισκέψεις αλλά χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και φαινομενικά με καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε τετ -α- τετ που είχε με τον δήμαρχο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεσμεύθηκε να επισκεφθεί σύντομα την Καστοριά, ως “οφειλόμενο χρέος”, προφανώς για τα υψηλά ποσοστά που αποκομίζει η Νέα Δημοκρατία από την Καστοριά σ΄ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όλα αυτά θα ήταν επιθυμητά και ευπρόσδεκτα αν δεν είχαν προηγηθεί ορισμένες ανακόλουθες ενέργειες της κυβέρνησης προς την Καστοριά, που προβληματίζουν τους πολίτες.

Διότι μέχρι πρόσφατα είχαμε συνηθίσει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να επισκέπτονται την Κοζάνη και να εξαγγέλλουν μέτρα στήριξης για την Καστοριά από την γειτονική Σιάτιστα!
Αλλά όταν έλεγαν για την Καστοριά, εννοούσαν αποκλειστικά για την γούνα. Διότι κάποιοι εγχώριοι θεσμικοί (και εξωθεσμικοί…) φρόντισαν να εμφυσήσουν (και) στον ίδιο τον πρωθυπουργό το αρχέγονο δόγμα ότι “Καστοριά ίσων γούνα και γούνα ίσων Καστοριά”.
Και πράγματι, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του φάνηκαν ιδιαίτερα γαλαντόμοι ως προς τον συγκεκριμένο κλάδο, έχοντας όμως, την ψευδαίσθηση ότι αυτός αποτελεί την “ατμομηχανή” της τοπικής οικονομίας!

Σ΄ αυτό υπερθεμάτιζαν βουλευτές και τοπικά κομματικά στελέχη, τα οποία διαγκωνίζονταν για το ποιος “κατόπιν ενεργειών” του, θα ενισχύσει περισσότερο τον κλάδο της γούνας. Την ίδια στιγμή που οι εμπορικές επιχειρήσεις, έβαζαν “λουκέτο” η μία μετά την άλλη και ερήμωναν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης!
Αλλά παρά τους πακτωλούς των κρατικών ενισχύσεων και των… επιστρεπτέων, ούτε ανάπτυξη είχε η Καστοριά ούτε αυξήθηκαν οι θέσεις
εργασίας. Οι μόνοι δείκτες που παρουσίασαν αύξηση, ήταν της ανεργίας και της μετανάστευσης.
Ειδικά των νέων ανθρώπων που δεν “βλέπουν” προκοπή σ΄ αυτό τον τόπο! Κι αυτό γιατί οι αποδέκτες των κρατικών ενισχύσεων φρόντισαν να επενδύσουν τα χρήματα που έλαβαν σε τουριστικούς προορισμούς με υψηλές αποδόσεις. Ή σε φοιτητικά καταλύματα, σε πόλεις με αυξημένα ενοίκια!
Από τον λήθαργο των ψευδαισθήσεων, ξύπνησε την κυβέρνηση μια δημοσκόπηση της Κ… κάπου στις αρχές του καλοκαιριού, η οποία έδειχνε δημοκοπική “βουτιά” της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά με 10 μονάδες κάτω!
Αυτή έδωσε και το έναυσμα για τα υπουργικά πήγαινε – έλα στην Καστοριά, που από το άλλοτε “γαλάζιο κάστρο” κινδύνευε να γίνει το
“βαρόμετρο” της δημοσκοπικής καθίζησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπάντητο, ωστόσο παραμένει ακόμα και σήμερα το ερώτημα από τους υπουργούς της κυβέρνησης, αν φταίει ο γιαλός που είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε;