Διπλασιάζεται το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης

Οριζόντια επιδότηση για νοικοκυριά και στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας – Ετοιμάζουν μόνιμο μηχανισμό επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

Περισσότερο επίδομα στην τσέπη αλλά  λιγότερη θέρμανση επιφυλάσσει το φετινό χειμώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το βασικό μέτρο στήριξης που εξετάζεται για τα καύσιμα, είναι να δοθεί διπλάσιο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης από πέρυσι. Ωστόσο και πάλι τότε, τα νοικοκυριά θα είναι υποχρεωμένα να περιορίσουν την κατανάλωση και τη θέρμανση στους χώρους τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τις δυνατότητες και την επιδότηση που θα λάβουν, στα υπερβολικά αυξημένα κόστη.

Το μέτρο έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» και προβλέπει να διατεθεί  εφέτος 20% ή μέχρι και 50% μεγαλύτερο επίδομα (ανάλογα και με τα κριτήρια χορήγησης που θα επιλεγούν) σε περίπου έως και 30% ή 40% περισσότερους δικαιούχους εν συγκρίσει με πέρυσι.

Έτσι, παράλληλα με τις «οριζόντιες» επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδιάζεται να αυξηθεί «οριζόντια» το επίδομα για 1-1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και για όλους τους τύπους θέρμανσης που αυτά χρησιμοποιούν.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει όμως πολλούς –εκτάκτως φέτος έστω-  να κλείσουν τις βάνες αερίου και να ανάψουν κλιματιστικά, σόμπες ή άλλες ηλεκτρικές πηγές θέρμανσης, οι οποίες επιδοτούνται περισσότερο ή κοστίζουν λιγότερο.

Δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί από πέρυσι, ακόμα και αν δοθεί επιδότηση φυσικού αερίου όπως αυτή που δινόταν μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί να καλύψει επαρκώς  τις  αυξημένες τιμές θέρμανσης των 800.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αέριο.  Αλλά και αν ακόμα το κράτος επιδοτούσε 100% τις αυξήσεις αερίου, το κόστος θα ξεπερνούσε το 100 εκατ. το μήνα. Αντιθέτως, η όποια επιδότηση τυχόν δοθεί, στο τέλος του μηνός τα λεφτά δεν θα καταλήγουν στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να ζεσταθούν, αλλά στα ταμεία της Ρωσίας του Πούτιν για να κάνει πόλεμο.

Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο που θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει η αυξημένη επιδότηση, προβληματίζει ιδιαίτερα και απασχολεί αν είναι ασφαλής λύση το ενδεχόμενο μαζικής επιστροφής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτό διότι οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν ήδη και μπορεί να αυξηθούν και άλλο, αν η Ρωσία αφήσει τελικά χωρίς φυσικό αέριο την Ευρώπη -που τελικά θα υποκατασταθεί από πετρέλαιο. Η αύξηση της τιμής του, ακόμα και αν είναι λιγότερο εξωφρενική από εκείνη του αερίου, θα μπορούσε να εξανεμίσει και αυτές τις αυξήσεις επιδοτήσεων θέρμανσης που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

newmoney.gr