Επάγγελμα: επιδοματίας! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Από τότε που η ανεργία σκαρφάλωσε σε δυσθεώρητα ύψη στην χώρα μας και οι άνεργοι έγιναν υπολογίσιμη εκλογική δύναμη, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών μηχανεύονται τρόπους για να προσεταιριστούν την ψήφο τους.

Και ο ασφαλέστερος όλων είναι η έμμεση εξαγορά (της ψήφου) με νομότυπο τρόπο και με μεγάλη απήχηση στα κοινωνικά στρώματα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας!

Έτσι δημιουργήθηκε η συμπαθής τάξη των “επιδοματούχων” ή άλλως πως “δικαιούχων του προγράμματος” (;) που όσο βαθαίνει η κρίση τόσο διευρύνεται κι αυτή.

Σε σημείο μάλιστα που όλα σχεδόν τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να παρακάμπτουν τα αιτήματα των παραγωγικών κλάδων της κοινωνίας, προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις στα επιδόματα των “δικαιούχων’.

Με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί φέτος, για πρώτη φορά, τεράστια έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, επειδή η πλειοψηφία των ανέργων προτίμησε την σιγουριά του επιδόματος και με καλύτερες συνθήκες… εργασίας, από αυτές που προσφέρει η βιομηχανία του τουρισμού, σε προορισμούς με υψηλές επιδόσεις.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ελάχιστες εναπομείνασες επιχειρήσεις της Καστοριάς, οι οποίες δεν μπορούν να βρουν προσωπικό, ακόμα και εποχιακό, επειδή το επίδομα ανεργίας υπερκαλύπτει την ανάγκη για εργασία.
Διότι στην Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν επιδοτείται η εργασία αλλά επιδοτείται η ανεργία!
Για να κάάάάάάθεσε… όπως έλεγε και ο μακαρίτης Μίμης Φωτόπουλος, σ΄ εκείνη την φοβερή ατάκα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κράτος φροντίζει να εξασφαλίσει και… σύνταξη στους μακροχρόνια άνεργους, με το πρόγραμμα από 55 έως 67 ετών, για εργασία σε φορείς του δημοσίου. Ενώ “κόβει” την σύνταξη σε επαγγελματίες που αδυνατούν να καταβάλουν έστω και λίγες δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ύστερα από πολλά χρόνια συνεπούς πληρωμής των εισφορών από τον δικό τους κόπο.

Από αυτό τον χορό της ασυδοσίας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο το διάτρητο θεσμικό πλαίσιο.

Και αφού επέστρεφαν στις χώρες καταγωγής τους, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την εμπειρία που απέκτησαν εδώ, φροντίζουν, κατάλληλα… δασκαλεμένοι, να νοικιάζουν ένα φθηνό σπίτι εδώ, για να καρπώνονται και το επίδομα του ΟΑΕΔ… ως μακροχρόνια άνεργοι!

Αν κάποιος πιστεύει ότι όλο αυτό το νομοθετικό συνονθύλευμα, μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη ενός τόπου, μάλλον βολεύεται από αυτό και δεν σκέφτεται να το αλλάξει.
Άσχετα αν σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν μόνο εποχιακά εργαζόμενοι και επιδοματίες σ΄ αυτό τον τόπο….