Η «Ταξική Ενότητα» για τους πλειστηριασμούς που δρομολογούνται στην Καστοριά – Στο σφυρί σπίτι οικογένειας ανέργων

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών που βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο “σφυρί”. Οι τράπεζες έχουν ξεσαλώσει σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, πλειστηριάζοντας για χρέη που αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Θύμα αυτής της κατάστασης είναι και ένα μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων ν.Καστοριάς, άνεργος το τελευταίο διάστημα τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του και με ανήλικο παιδί, με την τράπεζα να προχωράει σε πλειστηριασμό της 1ης κατοικίας τους!

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 απ’ αυτές να αλλάζουν χέρια. Ο στόχος μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000, υλοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτός ο νέος γύρος πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της «μεταμνημονιακής εποπτείας», για την οποία κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν τη «λήξη» της, δίνοντας τη σκυτάλη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Τράπεζες και funds έχουν πλειστηριάσει από την αρχή της χρονιάς 17.620 ακίνητα, μεταξύ αυτών και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, που είναι απροστάτευτες και εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των πιστωτών, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απ’ αυτούς τους πλειστηριασμούς 4.190 σπίτια απέκτησαν νέο ιδιοκτήτη.

Οι ρυθμοί των πλειστηριασμών αναμένεται να ανέβουν κι άλλο τη χρονιά που έρχεται, με δεδομένο ότι η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και δημιουργεί καινούργια «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, που εντείνουν τους εκβιασμούς και επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέες δημεύσεις. Επιπλέον, από τον Σεπτέμβρη μπαίνει σε εφαρμογή ένα ακόμα εργαλείο που λέγεται πρόγραμμα «Eispraxis», μέσω του οποίου θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αυτόματων κατασχέσεων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία και σε άλλους οργανισμούς.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους να πάρουν θέση ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας που σχεδιάζονται να προχωρήσουν στην Καστοριά στα μέσα Σεπτέμβρη.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας  .Να γίνει ρύθμιση με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.

Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

 

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ