Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Οικονομία Κλείδωσαν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιταγή...

Κλείδωσαν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας, έκπτωση σε φυσικό αέριο

Στην τελική λίστα των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από τη ΔΕΘ, καταλήγει τις επόμενες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έρχεται αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στο ρεύμα και αύξηση κατώτατου μισθού.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει μια «μετρημένη» λίστα, καθώς η ευαίσθητη δημοσιονομική εικόνα, σε συνδυασμό με την ξέφρενη πορεία των τιμών στην ενέργεια δεν επιτρέπουν να εξαγγελθούν όλες οι παρεμβάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ, θα περάσουν από το μικροσκόπιο του Eurogroup την Παρασκευή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως».

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών παρακολουθούν επισταμένα τις Ελληνικές αποφάσεις σχετικά με τη λίστα των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη διαμηνύσει τον υπουργό Οικονομικών ότι η αντιμετώπιση της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να προκαλέσει τριγμούς στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδιάζεται το Σάββατο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός μέρους των εξαγγελιών και των υπόλοιπων μέτρων να γίνει με βάση τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, αλλά κυρίως τις τιμές της ενέργειας και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν για στήριξη των νοικοκυριών τον χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως προκρίνεται σε πρώτη φάση να εξαγγελθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση του κατά 20% και η συνέχιση του μηχανισμού επιδότησης στα τιμολόγια της ενέργειας και των καυσίμων, με εκπτώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αεριού που θα ξεπερνούν το 15%.

Βέβαιο θεωρείται ότι κοντά στα Χριστούγεννα θα επαναληφθεί η επιταγής ακρίβειας, αλλά και η εφαρμογή ενός σχεδίου για τη μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση εξετάζει:

  • αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% προκειμένου να αυξηθεί το κατώτερο αλλά και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα.
  • διατήρηση της επιδοματικής πολιτικής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά το χειμώνα. Στόχος παραμένει η κάλυψη του υψηλού ενεργειακού κόστους τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο αέριο.

Στο συνολικό σχέδιο θα περιλαμβάνονται κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την στροφή των καταναλωτών σε λιγότερο κοστοβόρες πηγές ενέργειας.

  • επανάληψη της επιταγής ακρίβειας προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σενάρια που εξετάζονται διευρύνουν τον τελικό αριθμό των δικαιούχους, ωστόσο τα κριτήρια και ως εκ τούτου ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

  • παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%
  • αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%
  • νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ
  • στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για την επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια ή η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»
  • κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς το βάρος το σηκώνουν ακόμα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι
  • τη μείωση ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απόφαση η οποία θα ληφθεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.
  • διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό