Μπαταρία θερμότητας: Νέα εφεύρεση για φθηνή θέρμανση με αλάτι και νερό

Τι είναι η μπαταρία θερμότητας με το αλάτι και το νερό που υπόσχεται φθηνή θέρμανση.

Μια καινοτόμα μπαταρία που υπόσχεται εξαιρετικά φθηνή θέρμανση, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρόκειται σύντομα να γίνει επιλεκτικά διαθέσιμη στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent».

Η «μπαταρία θερμότητας», που εφηύρε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα θερμότητας το οποίο δεν απαιτεί τη χρήση του φυσικού αερίου, αλλά είναι βασισμένο στο αλάτι και το νερό.

Ειδικότερα, η εν λόγω μπαταρία βασίζεται στο γνωστό θερμοχημικό αξίωμα, πως όταν προσθέτουμε νερό σε μία ποσότητα αλατιού, παράγεται θερμότητα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το αντίθετο επίσης ισχύει, με αποτέλεσμα η θερμική ενέργεια να είναι δυνατόν να αποθηκευτεί στο εσωτερικό του αλατιού.

Η αποθήκευση θερμότητας μέσα στο ξηρό αλάτι δημιουργεί μια μπαταρία με μηδενικές ενεργειακές απώλειες, επομένως πρόκειται για έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο αποθήκευσης ενέργειας για μελλοντική χρήση.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα μιλάει για «ένα φθηνό, μικρού μεγέθους σύστημα μπαταρίας, το οποίο θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στην ενεργειακή μετάβαση», ενώ προσθέτουν ότι πλέον είναι έτοιμο στην πιλοτική του μορφή.

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της ομάδας αποκάλυψαν ότι οι εργαστηριακές δοκιμές ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, με τη μπαταρία θερμότητας να είναι έτοιμη να υποβληθεί σε δοκιμές σε αληθινά σπίτια. Οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη προγραμματιστεί να λάβουν χώρα μέσα στο 2022, σε σπίτια στη Γαλλία, την Πολωνία και την Ολλανδία για αρχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη ότι ακόμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συχνά δεν παρέχουν μια σταθερή ποσότητα ενέργειας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η συνδρομή φυσικού αερίου, ή άλλων καυσίμων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως, με τη βοήθεια της εν λόγω εφεύρεσης, σύντομα πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά δεν θα έχουν την ανάγκη του φυσικού αερίου, κάτι που θα βοηθήσει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να απεξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία.

Μπαταρία θερμότητας – Πώς λειτουργεί

Οι επιστήμονες μπορούν να προμηθευτούν τη θερμική ενέργεια από εργοστασιακά υποπροϊόντα («απόβλητα θερμότητας») και στη συνέχεια να την αποθηκεύσουν στο αλάτι, ανακυκλώνοντας με αυτό τον τρόπο ποσότητες ενέργειες που προς το παρόν παραμένουν αναξιοποίητες.

Το καινοτόμο σύστημα αποτελείται από έναν μετασχηματιστή θερμότητας, έναν ανεμιστήρα, έναν εξατμιστήρα/συμπυκνωτή και ένα μπόιλερ το οποίο περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια αλατιού.

Παρά την απλοϊκή κατασκευή του, οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η μπαταρία θερμότητας μπορεί να παράγει ενέργεια αρκετή για να ζεστάνει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων για δύο ημέρες.

Μετά την τελευταία αναβάθμισή της, η μπαταρία θερμότητας είναι πλέον πλήρως λειτουργική και έχει το μέγεθος ενός μεγάλου ντουλαπιού, ενώ μπορεί να ζεστάνει ένα σπίτι για διάστημα έως και δύο μηνών.

«Με βάση τους υπολογισμούς μας, περίπου 3,5 εκατ. σπίτια θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν από το φυσικό αέριο, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ το στόχο της ολλανδικής κυβέρνησης, που είναι 1,5 εκατ. νοικοκυριά χωρίς φυσικό αέριο μέχρι το 2030», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Independent», χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσουν οι μηχανικοί από τη σύλληψη της ιδέας στην κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος.

Δείτε το βίντεο:

ieidiseis.gr