Φθινοπωρινή ραψωδία (Tου Δημήτρη Ιατρίδη)

Βαριά, μολυβένια σύννεφα άρχισαν να σκεπάζουν τον καστοριανό ορίζοντα – και δεν είναι από τα βαρομετρικά χαμηλά του φθινοπώρου που κατηφορίζουν από την βόρεια Ευρώπη. Κοντεύει μήνας από τότε που αποχαιρετήσαμε το τελευταίο κυβερνητικό κλιμάκιο και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τον σκοπό της επίσκεψής του.

Αντίθετα στην γειτονική Φλώρινα, το αντίστοιχο κυβερνητικό κλιμάκιο έφερε πρόωρα τον Αη Βασίλη… με δώρο την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο πανεπιστήμιο, λόγω του σεισμού του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ενώ στην Καστοριά τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προσπαθούν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και να τα προσαρμόσουν στην τοπική πραγματικότητα, για νάχουν κάτι να “μηρυκάζουν” στις κρύες μέρες του πιο δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Όμως η εξίσωση δεν βγαίνει, όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν με αλχημείες ν΄ αλλάξουν το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την κυβερνητική απραξία επί του πεδίου…

Αλλά και από την αμετροέπεια των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι εμφανίζονταν ενώπιον των εκπροσώπων της κυβέρνησης, με το χέρι μονίμως απλωμένο…

Είτε για επιδοτήσεις, είτε για ενισχύσεις είτε για ρυθμίσεις δανείων. Πουθενά για διεκδικήσεις, γι΄ αυτά που κάθε ευνομούμενη πολιτεία έχει καθήκον να προσφέρει σ΄ ένα τόπο όχι μόνο για να σταθεί στα πόδια του αλλά και να βρει τον βηματισμό του στον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Και πρώτα – πρώτα στα έργα υποδομής που θα δώσουν ώθηση για μεγαλύτερη απόδοση στους παραγωγικούς κλάδους του νομού. Η Καστοριά, δυστυχώς, διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο θέμα της καθυστέρησης και της οπισθοδρόμησης των μεγάλων έργων υποδομής. Με κορυφαίο παράδειγμα το πολύ χρήσιμο για την γεωργία φράγμα του Νεστορίου, που… αντικαταστάθηκε πρόσφατα στις προτεραιότητες του υπουργείου από την “αχρείαστη” πλέον σήραγγα της Κλεισούρας!

Ακόμα και σημαντικά έργα που έχουν προκηρύξει οι Δήμοι του νομού, με εξασφαλισμένη – υποτίθεται – χρηματοδότηση, έχουν βαλτώσει στον βούρκο της μνημονιακής γραφειοκρατίας και κινούνται με ρυθμούς χελώνας…

Μάταια οι δήμαρχοι προσπαθούν να πείσουν τους δημότες ότι έχουν δρομολογήσει έργα εκατομμυρίων, αφού δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό που να καταπραϋνει τους άπιστους Θωμάδες… Και ευτυχώς, να λέμε, που δεν προλάβαμε να συνδεθούμε με το φυσικο αέριο, γιατί τώρα θα ψάχναμε καυστήρες πετρελαίου στην αγορά, με υπερδιπλάσια τιμή, γιατί θα ήταν πιο δυσέβρετοι κι από το αέριο του Πούτιν!

Ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, γιατί ακόμα βρισκόμαστε στο φθινόπωρο και οι θερμαντικές ανάγκες δεν μας αγγίζουν προς το παρόν. Ο χειμώνας, όμως, που έρχεται θα είναι σίγουρα ο πιο κρύος από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό όχι γιατί το προβλέπουν οι μετεωρολόγοι αλλά γιατί το προεξοφλούν οι οικονομολόγοι…