H δεύτερη ευκαιρία (Tου Δημήτρη Ιατρίδη)

Σ΄ ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε τις λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Περιφερειακές και Δημοτικές. Όπου κατά κύριο λόγο οι εν ενεργεία περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ζητώντας από τους πολίτες να τους δοθεί μια “δεύτερη ευκαιρία”. Είτε αυτοί κρίνονται επιτυχημένοι στην πρώτη θητεία τους είτε όχι!

Άλλωστε όλοι έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία, ακόμα κι αν έμειναν “ανεξεταστέοι” την πρώτη φορά.

Γι΄ αυτό θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός, που μόνο κατά την περίοδο των εκλογών αναβαθμίζεται σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων ενώ στην συνέχεια πληρώνει το τίμημα των επιλογών του.

Για την εκλογική περιφέρεια της Καστοριάς οι “οιωνοσκόποι” προβλέπουν μια επανάληψη του προηγούμενου σκηνικού, με τα ίδια γνώριμα πρόσωπα. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να γίνεται αποδεκτό από τους πολίτες, που βλέπουν ότι η “ανακύκλωση” του πολιτικού προσωπικού μάλλον έβλαψε παρά ωφέλησε διαχρονικά τον τόπο.

Σ΄ αυτό συνετέλεσαν οι κομματικές παρεμβάσεις, με την μορφή του “χρίσματος” για τους… εκλεκτούς του κόμματος, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας. Σ΄ αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγεται κι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος, από τις μέχρι τώρα κινήσεις του, φέρεται ότι θα ζητήσει από τους πολίτες μια “δεύτερη ευκαιρία” στις εκλογές του επόμενους έτους.

Αν και η μέχρι τώρα παρουσία του στο τιμόνι της Περιφέρειας, δεν έπεισε για την αποτελεσματικότητά του όχι μόνο το 53% που τον εξέλεξε, αλλά ούτε και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που τον στήριξε! Γι΄ αυτό άλλωστε πυκνώνουν, τον τελευταίο καιρό, τα σενάρια για πιθανή αντικατάστασή του από τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Αμανατίδη, με τον οποίο οι πολιτικές διαδρομές είναι αμφίδρομες. Κάτι σαν την γνωστή μάρκα ουϊσκυ με την νύχτα: όταν ο ένας έρχεται , ο άλλος φεύγει…

Μια δεύτερη ευκαιρία θα ζητήσει αναμφίβολα και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ευελπιστώντας ότι ορισμένα – αν όχι όλα – από τα μεγαλόπνοα έργα που έχει δρομολογήσει θα δοθούν σε χρήση πριν τις εκλογές και θα πιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής απέναντι στους πολίτες.

Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται στο θέμα της “δεύτερης ευκαιρίας” είναι στους – άλλους – δύο Δήμους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, όπου ο όρος “δεύτερη ευκαιρία” χάνει πλέον την σημασία του… Διότι στον μεν Δήμο Άργους Ορεστικού ο Πάνος Κεπαπτσόγλου φέρεται να διεκδικεί μια τέταρτη τετραετία, ενώ στον Δήμο Νεστορίου ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος έχει… χάσει τον λογαριασμό, πόσες φορές έχει κατέβει υποψήφιος δήμαρχος για τον μικρό (μόλις 2000 κατοίκων) ορεινό αυτό Δήμο!

Αγνοώντας προφανώς, ότι η εποχή των πολιτικών “δεινοσαύρων” έχει περάσει ανεπιστρεπτί σ΄ όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ότι το “ουδείς αναντικατάστατος” ισχύει παντού, εκτός από το γραφικό Νεστόριο….