Ηχηρό μήνυμα ή φωνή βοώντος εν τη ερήμω; (Tου Δημήτρη Ιατρίδη)

Η απήχηση που είχε το προχθεσινό συλλαλητήριο της Καστοριάς κατά της ακρίβειας, έμοιαζε με καλοκαιρινή θάλασσα, όπου το κύμα ξεκινάει μανιασμένα μεσοπέλαγα και καταλήγει σταδιακά σαν… παφλασμός στην παραλία!
Σ΄ αυτό, βέβαια συνετέλεσαν κυρίως τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, που για δικούς τους λόγους, υποβάθμισαν το γεγονός, αν δεν το αποσιώπησαν τελείως!

Ενώ αντίθετα έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στο αντίστοιχο συλλαλητήριο της Φλώρινας, αν και ήταν υποδεέστερο σε όγκο και παλμό από αυτό της Καστοριάς. Όπως έκαναν δύο μέρες αργότερα, μ΄ ένα αποτρόπαιο μεν αλλά μεμονωμένο
περιστατικό, με την ακρωτηριασμένη αλεπού, που πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, δυσφημώντας για άλλη μια φορά την Καστοριά, ως τόπο
εξολοθρευτών της άγριας πανίδας….

 

Κι ας “σουλατσάρουν” κάθε βράδυ αμέριμνες οι αρκούδες στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης!
Κι όμως το προχθεσινό συλλαλητήριο είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός αυθόρμητου λαϊκού ξεσηκωμού, ενάντια στον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης που φέρνει η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση του επερχόμενου χειμώνα.

Έπιασε τον σφυγμό του κόσμου, αυτού του “πάντα γελαστού και πάντα γελασμένου” καστοριανού πολίτη, ο οποίος, για πρώτη φορά,
ύστερα από πολλά χρόνια, σηκώθηκε από τον καναπέ, για να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους κυβερνώντες: “Η Καστοριά βουλιάζει, δεν  πάει άλλο…”!

Διότι η Καστοριά δεν είναι μόνο μια ολιγομελή επαγγελματική τάξη, προς την οποία η κυβέρνηση εξάντλησε όλη την γαλαντομία της σε παροχές και επιδοτήσεις. Ούτε η Καστοριά περιχαρακώνεται στους “πληβείους” της περιοχής “Πέτρας”, οι οποίοι, μέσα στην προεκλογική αντάρα, επιχειρούν για πολλοστή φορά, να υποβαθμίσουν την βαθμίδα του οδικού άξονα Καστοριά – Δισπηλιό, για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία τα ακίνητά τους!

Υπάρχει η άλλη Καστοριά: η Καστοριά της φτώχειας, την ανεργίας και της παρακμής, που βλέπει με δέος τον “πιο δύσκολο χειμώνα από την Κατοχή”, κατά τον Άδωνι, να έρχεται κατά πάνω της…. Αυτό ήταν το μήνυμα του προχθεσινού συλλαλητηρίου που κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους…

Επειδή, όμως, κάθε πρωτοβουλία των πολιτών, κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ας δούμε πώς εισέπραξε η κυβέρνηση το μήνυμα του συλλαλητηρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου χαρακτήρισε: “Απολύτως κατανοητή την αγωνία πολιτών σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία”, με αφορμή το συλλαλητήριο στη Φλώρινα”.

Και έσπευσε να προκαταλάβει τυχόν αντιρρήσεις λέγοντας: “Η κυβέρνηση δεν προτίθεται απλά να στηρίξει αλλά στηρίζει ήδη με ενισχυμένα επιδόματα θέρμανσης τους πολίτες αυτών των περιοχών, ενώ επιβάλλει κάποιου είδους πλαφόν σε ξύλα, πέλετ κλπ”.
Το οποίο προφανώς εξανεμίστηκε από την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που μέχρι τώρα εθεωρείτο το “πιο φθηνό καύσιμο”!