Κάλεσμα στο Συλλαλητήριο των φορέων της Καστοριάς

Την ίδια ώρα που οι 7 στους 10 εργαζόμενους έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής, το 47% πιστεύει ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθει το χειμώνα λόγω της ακρίβειας και το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δυο μηνιάτικα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει πάρτι κερδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο έδωσε 1,9δις ευρώ για την επιδότηση όπως λέει των τιμολογίων, δηλαδή χρήματα του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιρειών.Όλοι οι πάροχοι έχουν αυξήσει περισσότερο 1000% την τιμή του ρεύματος ενσωματώνοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Η τιμή του ρεύματος ακόμα και με τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους παρόχους θα είναι πάλι αυξημένη κατά 150% από το 2019, στα 0,15 ευρώ από 0,094 η Kwh.Τα κέρδη όλων των εταιριών ενέργειας για το πρώτο 6μηνο του 2022 ξεπερνάνε σε αύξηση σε σχέση με πριν  το 500%.

Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη και για όλους τους συναδέλφους εδώ στην Καστοριά.Ο αριθμός των άνεργων συναδέλφων που μεγαλώνει,οι συνάδελφοι που γύρισαν από τη σεζόν και θα τα δώσουν όλα για λίγο ζέστη ,οι συνάδελφοι ποπυ εργάζονται και βρίσκουν μπροστά τους εκτος απο την ακρίβεια και όλους τους αντιλαικούς νόμους που  έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη! Οι εργατικές- λαϊκές οικογένειες δέχονται επιδρομή στο εισόδημά τους από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με προβλέψεις το επόμενο δίμηνο θα αυξηθούν εκ νέου οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων.

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση πανηγυρίζοντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεπέρασε το 7,5% στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο δίνει “μέρισμα” στους εργαζόμενους ορισμένα επιδόματα που εξανεμίζονται την πρώτη εβδομάδα λόγω της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού.

Η προσπάθεια να περάσει στη συνείδηση του εργάτη ο φόβος με την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα, με τους απεργοκτόνους νόμους, με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους, δεν μπορεί και δεν μένει αναπάντητη.

Η ελπίδα βρίσκεται στο συντονισμό για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενάντια στη φτώχεια για να πλουτίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες.

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Όπως εμποδίστηκε εδώ στην Καστοριά πλειστηριασμός 1ης κατοικίας ,οι παρεμβάσεις για επανασύνδεση ρεύματος φτωχών νοικοκυριών και άλλες παρεμβάσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς, σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!

Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε μας αξίζει να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το κλιματιστικό, το θερμοσίφωνα, αν θα βάλουμε πετρέλαιο, αν βάλουμε τη σόμπα στην πρίζα. Επιδιώκουν να μας στρέψουν στα μαγκάλια του θανάτου, στην προσαρμογή με το ψύχος.

Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους λυτρωτές μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.

 

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για αυτό και προστατεύουν σε αυτές τις συνθήκες την κερδοφορία των μαυραγοριτών της ενέργειας,  και την ίδια στιγμή δυναμώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους τους συναδέρφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στις 5/10 που καλούν οι φορείς της Καστοριάς.

Να διεκδικήσουμε:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.
  • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
  • Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.
  • Επέκταση και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Αύξηση της ποσότητας των χωρικών ξύλων ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για θέρμανση όλη την περίοδο του χειμώνα, και μείωση της τιμής τους.

 

 

Τα μέλη του Δ.Σ του σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμπορουπαλλήλων ν.Καστοριάς:

Γραμμένου Αννέτα

Τζεβελέκης Ραφαήλ