Τουρκία: Μετά το κοκορέτσι πλέον διεκδικεί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης

“Κουλούρι της έριδος» κυριολεκτικά και μεταφορικά το διάσημο θεσσαλονικιώτικο έδεσμα, αφού η Τουρκία, μετά το κοκορέτσι, ισχυρίζεται πως το εμβληματικό μας σνακ έχει την «καταγωγή» από την Τουρκία.

Όλα ξεκίνησαν από την ιστοσελίδα ekonomi.haber7.com, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «μετά τον μπακλαβά και το ντονέρ, το simit (κουλούρι) προστέθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να αγκαλιάσει τις γεύσεις της τουρκικής κουζίνας».

Το άρθρο μάλιστα συνεχίζει αναφέροντας πως η χώρα μας προσπαθεί επί χρόνια να κλέψει τουρκικά εδέσματα όπως ο μπακλαβάς, το κεμπάπ, το ντονέρ και το κοκορέτσι αλλά και το πιο διάσημο σνακ, το κουλούρι, το οποίο αναφέρει πως κρατά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Το σιμίτι (κουλούρι), που είναι υπέροχο στην απλότητά του, είναι μια από τις πιο ριζωμένες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Είναι εύκολο, φθηνό και χορταστικό. Η μυρωδιά του ψητού σουσαμιού είναι χαλαρωτική» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Ψέματα»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής, η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, μίλησε για τις διαφορές του κουλουριού Θεσσαλονίκης με το τουρκικό σιμίτ.

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα» ισχυρίστηκε η κ.  Κουκουμέρια και συμπλήρωσε πως «το δικό μας κουλούρι στα Βυζαντινά χρόνια εμφανίζεται ως ‘κολίκιο’», ενώ τονίζει πως και ο Αριστοφάνης έχει αναφερθεί σε αυτό.

Αυτά, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την πρόεδρο των αρτοποιών, επιβεβαιώνουν την προέλευση των κουλουριών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές, όπως της χαρακτήρισε, διαφορές που έχει το κουλούρι Θεσσαλονίκης με το τουρκικό σιμίτ.

tanea.gr