Από το χρίσμα στο ….πείσμα! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Στον Δήμο Καστοριάς κυκλοφορεί ένας αστικός μύθος που θέλει τον εκάστοτε υποψήφιο δήμαρχο με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας να καταποντίζεται στις εκλογές, ανεξάρτητα από την δυναμικότητα του αντιπάλου. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται από την ιστοριογραφία των τελευταίων τριάντα ετών που αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο για την διαχρονικότητα του μύθου.

Η άκρη του νήματος αυτής της ιστορίας φθάνει κάπου στο μακρινό 1994 ‘Όταν ο υποψήφιος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Κλετσίδης ηττήθηκε από τον πρωτοεμφανιζόμενο στα δημοτικά πράγματα γιατρό Δημήτρη Παπουλίδη.

Για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1998 η τοπική Νέα Δημοκρατία επιστράτευσε τον καστοριανό καθηγητή της ΑΣΟΕ Γεώργιο Σιώμκο, σε μια μάχη γοήτρου, απέναντι στον ήδη επιτυχημένο δήμαρχο Δημήτρη Παπουλίδη. Το αποτέλεσμα υπήρξε καταστροφικό!

Πρωτίστως για το κύρος και την αναγνωρισιμότητα του διακεκριμένου καθηγητή. Διότι, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε από κομματικούς κύκλους ως το βολικό «άλλοθι» για την επερχόμενη ήττα!

Η επόμενη υποψηφιότητα με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή του Γιάννη Τσαμίση, ο οποίος στις εκλογές του 2002 δεν κατάφερε να νικήσει τον δήμαρχο Δημήτρη Παπουλίδη, παρά την φυσιολογική φθορά του τελευταίου από τις δύο προηγούμενες θητείες του στον Δήμο.

Η εκλογική επιτυχία και μάλιστα χωρίς το χρίσμα αυτή τη φορά, ήρθε για τον Γιάννη Τσαμίση στις εκλογές του 2006 με αντίπαλο τον πρώην νομάρχη Γιώργο Καπαχτή, ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές ως ο «εκλεκτός» του κόμματος.
Αυτό υπήρξε ο οριστικός ενταφιασμός της εκλογικής ισχύος του κομματικού χρίσματος και η επιβεβαίωση του αστικού μύθου για την αναποτελεσματικότητά του στον Δήμο της Καστοριάς

Μία ακόμα απόπειρα αναβίωσης του κομματικού χρίσματος έγινε στις εκλογές του 2010 με «χρισματούχο» αυτή την φορά τον πρώην νομάρχη Κώστα Λιάντση απέναντι στον πρώην αντιδήμαρχο του Δ. Παπουλίδη Μανώλη Χατζησυμεωνίδη. Με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα για τους τελευταίους θιασώτες της κομματικής ισχύος στα δημοτικά τεκταινόμενα.

Έκτοτε το κομματικό χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, ως μορφή παρέμβασης στα εσωτερικά του Δήμου, αποτελεί προιόν…..βασκανίας και παράδειγμα προς αποφυγή…

Απόδειξη ότι στην πρόσφατη κομματική συνάθροιση, πριν τις Εθνικές εκλογές, δεν εμφανίστηκε κανένας (φερόμενος) υποψήφιος

Δήμαρχος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Και αυτό κάτι σημαίνει….