Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν δίνουν τα παιδιά σε ανάδοχους για να βγάζουν λεφτά», καταγγελίες και έγγραφα

Μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτό του Κόσμου» δίνουν τα Dnews φέρνοντας στη δημοσιότητα σχετικά έγγραφα από υποψήφιους αναδόχους γονείς.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η οικογένεια Χρ. Μαλανδράκη, η «Κιβωτός του Κόσμου» απορρίπτει συνεχώς τις αιτήσεις αναδοχής που υποβάλλονται από δικαιούχους μέσω της πανελλαδικής εφαρμογής anynet.gr, προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες.

Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο (ν4538/2018) διευκολύνει την «αποασυλοποιηση» των παιδιών, εντούτοις η Κιβωτός έχει απορρίψει τουλάχιστον 25 αιτήματα σε διάστημα μικρότερων των έξι μηνών από τον Ιούνιο.

Όπως φαίνεται σε σχετικά έγγραφα, για ένα κορίτσι 11 ετών ο λόγος που επικαλείται η δομή είναι η…  χιλιομετρική απόσταση («έλλειψη γεωγραφικής εγγύτητας των ΥΓΑ με το παιδί και την φυσική του οικογένεια»).

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σε άλλη περίπτωση ανηλίκου η πρόταση απορρίπτεται με την εξής αιτιολόγηση:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ανήλικος δεν επιθυμεί να συνδεθεί με οικογένεια. Παρόλο που έχει γίνει προσπάθεια από τον φορέα μας να δουλευτεί αυτή η άρνηση του παιδιού με την βοήθεια ψυχολόγου φαίνεται ότι το παιδί είναι σταθερό στην επιθυμία του αυτή».

Βέβαια αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού σε αυτό το στάδιο της επεξεργασίας της αίτησης δεν υπάρχει επαφή των υποψηφίων με το τέκνο.

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Όσον δε για την περίπτωση της κα. Μαλανδράκη η οποία έχει προσφύγει και στον Συνήγορο του Παιδιού, όπως αποδεικνύεται και στο έγγραφο τονίζεται ότι επιδέχθηκε ενδιαφέρον για ένα παιδί το οποίο «παρότι διαμένει τέσσερα χρόνια στο ίδρυμα, δεν είχε οικογενειακό περιβάλλον και δεν μπορεί να επιστρέψει στην οικογένεια του, αρνείται να ενταχθεί σε οικογένεια».

«Να μας πουν πόσα από τα 500 παιδιά που έχουν στις διάφορες δομές του ιδρύματος έδωσαν σε ανάδοχους γονείς τα τελευταία χρόνια», αναρωτιέται με δηλώσεις της στα Dnews, η κα. Μαλανδράκη και συμπεραίνει ότι «δεν τα δίνουν διότι έτσι κερδίζουν από δωρεές, επιδόματα και κοινωνικά κονδύλια».

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

dikaiologitika.gr