NASA: Έφτασε στη Σελήνη η αποστολή Artemis 1 (βίντεο)

Πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η ρομποτική αποστολή Artemis 1 της NASA, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, έφτασε στον προορισμό της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA τη στιγμή της σεληνιακής πτήσης, η κάψουλα Orion ήταν πάνω από 230.000 μίλια από τη Γη.

Αυτή η τρίτη απόπειρα εκτόξευσής του ήταν επιτυχημένη, έπειτα από δύο που ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ενώ δύο κυκλώνες ανέβαλαν επίσης για εβδομάδες την απογείωση.

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, αυτή η δοκιμαστική πτήση, η οποία θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ’ αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα.

Σηματοδοτεί τη μεγάλη έναρξη του προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη.

AP - NASA - Σελήνη - Artemis 1

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.

Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

AP - NASA - Σελήνη - Artemis 1

Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.