«Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει»: Γνωστός οικονομολόγος «προβλέπει» πόλεμο της Τουρκίας στην Ελλάδα

Υπερθέρμανση του πλανήτη, πόλεμος, πληθωρισμός: Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση κρίσης. Ποιες είναι οι 10 «μέγα- απειλές» σύμφωνα με τον οικονομολόγο, που έγινε γνωστός ως mr. Doom – ή αλλιώς «ο προφήτης των καταστροφών».

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, ο αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, μιλά για το καινούριο βίβλιο του στο οποίο περιγράφει τις δέκα «μεγα – απειλές» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα – μεταξύ των οποίων και ένας πόλεμος την Τουρκίας στην Ελλάδα.

Αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του καταστροφολόγου (mr. Doom) και προτιμώντας εκείνον του ρεαλιστή (mr. Realist), o Ρουμπινί ξεκινά με μία απλή ημέρα στην Ουάσινγκτον:

Ήμουν στην Ουάσιγκτον στη σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί ο οικονομικός ιστορικός Niall Ferguson ανέφερε σε μια ομιλία του ότι θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε μια οικονομική κρίση όπως εκείνη της δεκαετίας του 1970 – και όχι έναν πόλεμο όπως τη δεκαετία του 1940.

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και την πορεία σύγκρουσης που ακολουθούν το Ιράν και το Ισραήλ.

Και μόλις σήμερα το πρωί διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει ότι η Κίνα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν μάλλον νωρίτερα απ΄ο ότι ανέμενε.

Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο.

Ο Ρουμπινί κάνει, στη συνέχεια, εκτεταμένη αναφορά στις διεθνείς σχέσεις και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Δύση, πριν δλωσει ιδιαίτερη έμφαση στην Κίνα.

Ύφεση, στασιμοπληθωρισμός και Κίνα

Οι δυτικοί ηγέτες εννοείται πως πρέπει να ασχοληθούν με την Ουκρανία και την Ρωσία πριν διεθετήσουν τα ζητήματα του Ιράν με το Ισραήλ ή την Κίνα.

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να σκεφτούν τον πληθωρισμό και τις υφέσεις, δηλαδή τον στασιμοπληθωρισμό. Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση και νομίζω ότι θα είναι μακρά και άσχημη. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη χειρότερα.

Η πανδημία φαίνεται να περιορίζεται, αλλά νέες παραλλαγές του COVID θα μπορούσαν να εμφανιστούν σύντομα.

Και η κλιματική αλλαγή είναι μια καταστροφή σε αργή κίνηση που επιταχύνεται. Για κάθε μία από τις 10 απειλές που περιγράφω στο βιβλίο μου, μπορώ να σας δώσω 10 παραδείγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε σήμερα, όχι στο μακρινό μέλλον. 

«Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει πόλεμο στην Ελλάδα για να μην χάσει τις εκλογές»

Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος του Spiegel ρωτά τον γνωστό οικονομόλογο και για την κρίση της Δημοκρατίας.

Δεδομένων όλων αυτών των παράλληλων κρίσεων: Πώς εκτιμάτε τις πιθανότητες επιβίωσης της δημοκρατίας έναντι αυταρχικών συστημάτων όπως στην Κίνα ή τη Ρωσία;

Ανησυχώ, απαντά ο Ρουμπινί. Οι δημοκρατίες είναι εύθραυστες όταν υπάρχουν μεγάλα σοκ. Τότε υπάρχει πάντα κάποιος μάτσο άντρας που λέει «θα σώσω τη χώρα» και που ρίχνει το φταίξιμο για όλα στους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση γιατί αλλιώς μπορεί να χάσει τις εκλογές.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβει ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους λευκούς ρατσιστές να εισβάλουν στο Καπιτώλιο αυτή τη φορά.

Θα μπορούσαμε να δούμε βία και έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο στις Η.Π.Α. Στη Γερμανία, τα πράγματα φαίνονται συγκριτικά καλά προς το παρόν.

Τι θα συμβεί όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά οικονομικά και ο κόσμος ψηφίσει περισσότερο τη δεξιά αντιπολίτευση;

πηγή