“Παιδιά ενός κατώτερου βουλευτή” (Tου Δημήτρη Ιατρίδη)

Πόσο παράταιρα ηχεί στο άκουσμά της η ευχή “Χρόνια Πολλά Καστοριά – Πάντα ελεύθερη”, με αφορμή την προχθεσινή επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό; Όταν σχεδόν ταυτόχρονα 37 φορείς του τόπου, μετά από επαφές που είχαν με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: “Ο Νομός της Καστοριάς και οι πολίτες του δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες των πολιτικών της κυβέρνησης!

Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι η κυβέρνηση “κατηγοριοποιεί” τους πολίτες της χώρας σε α΄και β΄ διαλογής και ανάλογα βάζει προτεραιότητες στις πολιτικές της. Ή ότι οι πολίτες της Καστοριάς θεωρούνται παιδιά ενός… κατώτερου βουλευτή και αντιμετωπίζονται αναλόγως!

Τραγική ειρωνεία: Η διαπίστωση των φορέων για την “κατηγοριοποίηση” των πολιτών της Καστοριάς, συνέπεσε με την έλευση στην πόλη μας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θεσμικά είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, που προβλέπει την εφαρμογή της ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Φαίνεται όμως ότι για κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους πιο πάνω από το Σύνταγμα είναι ο “νόμος” της οργουελικής “Φάρμας των ζώων”, όπου όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους αλλά κάποιοι είναι πιο… ίσοι από τους άλλους!

Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η αντιμετώπιση των πολιτών της Καστοριάς, προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα το οποίο λαμβάνει… σοβιετικά ποσοστά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, επιβεβαιώνοντας προφανώς την θεωρία των… “δεδομένων”!

Και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο εμπεδώνεται το αίσθημα της απόρριψης των φορέων της πόλης από την κυβέρνηση. Που πολλές φορές φτάνει στα όρια του εμπαιγμού, μετά από τόσες επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα.

Όλο αυτό το κυβερνητικό αφήγημα, δεν είναι άσχετο με την διαφαινόμενη έκπτωση της Καστοριάς σε μονοεδρική περιφέρεια που μεταθέτει το κέντρο βάρους του κυβερνητικού ενδιαφέροντος εκεί όπου θα “μετακομίσει” η δεύτερη έδρα. Αφού προεξοφλούν ότι η πρώτη (και μοναδική) πηγαίνει από παράδοση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Εκείνο που δεν υπολογίζουν όμως τα κομματικά επιτελεία είναι η διάχυτη απογοήτευση των πολιτών της Καστοριάς από την κυβερνητική αναλγησία. Και μπορεί το θυμικό να ανατρέψει μια παράδοση δεκαετιών, όταν οι πολίτες ενός τόπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και είναι αναγκασμένοι να τον εγκαταλείψουν…

Τότε ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της αυτοσυντήρησης και “γαίαν πυρί μιχθήτων”….
Αυτή η προοπτική που μπορεί να γίνει βεβαιότητα, είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα προκαλέσει σημαντικές ανατροπές τόσο στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών όσο και στην κομματική αντιπαράθεση κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και μπορεί να ενισχύσει τα άκρα!

Κάτι που διαφεύγει της προσοχής των οπαδών της θεωρίας των “δεδομένων”…