Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 86 ανέργων από το Επιμελητήριο Καστοριάς

Υπογράφηκε χθες Τρίτη στο Επιμελητήριο Καστοριάς η σύμβαση του προγράμματος “Κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων” ανάμεσα στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπο Καραταγλίδη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Τεχνόπολις Α.Ε.” Αθανάσιο Παπαθανασίου.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αφού καλωσόρισε τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, τόνισε ότι: “Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, μετά από ένα αίτημα που είχε γίνει από το Επιμελητήριο Καστοριάς αλλά και από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γούνας.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες ξεκίνησαν το 2018 αλλά δυστυχώς το πρόγραμμα “κώλυσε” για τεχνικούς λόγους.
Το 2019 ξεκίνησε νέα προσπάθεια για να “ξεμπλοκάρουμε” το πρόγραμμα και τελικά με την παρέμβαση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη ξεκίνησε ένας πολύ μεγάλος αγώνας για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο οποίος ανέπτυξε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου ανάφερε ότι:
“Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε 86 άτομα τα οποία θα καταρτισθούν για 162 ώρες, θα περάσουν από σμβουλευτική επιχειρηματικότητα 5 ώρες και τέλος θα δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης των προσόντων.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι
α) Εξωστρέφεια και εξαγωγές
β) Διασφάλιση ποιότητας και
γ) Σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής γούνας.

Μέσα από αυτά τα προγράμματα επιδιώκεται η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων με σύγχρονα αντικείμενα. Υπάρχει ένας “κορμός” γνώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ΄ όλες τις θέσεις εργασίας. Και η πιστοποίησή τους είναι αντίστοιχη. Δηλαδή για το πρώτο αντικείμενο ως στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας. Για το δεύτερο αντικείμενο ως στέλεχος ποιότητας και το τρίτο ως γουνοποιός. Έτσι ώστε μέσα από αυτή την πιστοποίηση να έχουμε αναγνωρισμένη ικανότητα προς όλους.

Το εκπαιδευτικό επίδομα είναι 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Η επιλογή θα γίνει μετά από την δημοσιότητα και τα συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, στην οποία κύρια θέση έχει ο χρόνος ανεργίας, το εκπαιδευτικό επίπεδο και άλλες δεξιότητες.

Επίσης επί πλέον μόρια έχουν πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνοι κλπ.

Μετά την παραλαβή της σύμβασης, θα προβούμε σε ευρεία δημοσιότητα του προγράμματος, υποβάλλονται οι αιτήσεις, εξετάζονται όλα τα δικαιολογητικά , για να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και γίνεται η επιλογή βάσει κριτηρίων, τα οποία δημοσιοποιούνται.

Στο τέλος βγαίνει ο πίνακας κατάταξης αλλά υπάρχει και δικαίωμα ενστάσεων εάν κάποιος κρίνει ότι δεν ακολουθήθηκε σωστά η διαδικασία και στο τέλος βγάνει ο οριστικός πίνακας μετα ονόματα των επιτυχόντων.

Αυτή είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί δύο μήνες και μετά προχωράμε στην ειδοποιίηση. Η σύμβασή μας είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 αλλά το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα . Απαραίτητη προϋπόθεση γιατους υποψήφιους του προγράμματος είναι να είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Καστοριάς”.