Πτώση περί το 5% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εν μέσω… καλοκαιρίας – Γεμάτες (99%) οι αποθήκες της Γερμανίας

Διευρύνει την πτώση του την Τρίτη το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς ένα κύμα θερμού καιρού έχει καθυστερήσει την έναρξη της περιόδου θέρμανσης σε μεγάλο μέρος

της ηπείρου, δίνοντας ανάσα στις οικονομίες της ηπείρου, οι οποίες φλερτάρουν έντονα με την ύφεση.

Το βασικό συμβόλαιο – σημείο αναφοράς για την Ευρώπη έφτασε να υποχωρεί κατά 5,5%, με τις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες να υποχωρούν κάθετα, καθώς ένας θερμός Οκτώβριος επέτρεψε να εισέλθει περισσότερο φυσικό αέριο στις ήδη πιο γεμάτες του συνηθισμένου για την εποχή “αποθήκες αερίου” της ηπείρου.

Οι μεγάλες εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η μειωμένη κατανάλωση από τις βιομηχανίες έχουν βοηθήσει επίσης στην αντιρρόπηση των επιπτώσεων από την περικοπή των ρωσικών προμηθειών.

Ο ήπιος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί για μέρος του Νοεμβρίου, με την Maxar Technologies και την Marex να μην αναμένουν κύματα ισχυρού ψύχους μέσα στον Νοέμβριο. Πρόκειται για προβλέψεις που ανακουφίζουν έστω πρόσκαιρα τους καταναλωτές, αλλά και τις κυβερνήσεις, οι οποίες παλεύουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις αποθηκευμένες ποσότητες αερίου για όσο περισσότερο γίνεται, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

“Η ζέστη-ρεκόρ για Οκτώβριο περιέκοψε έως και κατά 10% τη ζήτηση τη σχετιζόμενη με τις καιρικές συνθήκες”, σημειώνουν αναλυτές της JPMorgan Chase σε σημείωμά τους. Η τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις τιμές στο δ’ τρίμηνο, αναμένοντας και ένα σχετικά ήπιο από άποψη καιρού Δεκέμβριο.

Οι αποθηκευτικοί χώροι ανά την Ευρώπη είναι γεμάτοι κατά σχεδόν 95% με φυσικό αέριο, παρέχοντας ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για την περίοδο που ο καιρός θα είναι ψυχρότερος. Τα αποθέματα στον μεγαλύτερο καταναλωτή αερίου της Ευρώπης, τη Γερμανία, αυξήθηκαν έτσι στο 99%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Τα αποθέματα βρίσκονται σε καλά επίπεδα, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει ο χειμώνας, καθώς σε κάθε περίπτωση οι τιμές θα δείξουν μεταβλητότητα, τόνισε ο Alfred Stern, CEO της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

To ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Δεκεμβρίου κινείτο με πτώση 4,7%, στα 117,51 ευρώ η μεγαβατώρα, στις 10.40 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο κατέγραφε πτώση 4,8%.

Κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν στον ορίζοντα, αφού οι παγκόσμιες προμήθειες βρίσκονται σε φάση εξαιρετικής “στενότητας”.

Παρά την πρόσφατη κατρακύλα των τιμών, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη παραμένει περίπου 4 φορές ακριβότερο σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδά του για τέτοια εποχή του χρόνου. Μολονότι οι ανησυχίες για τον τρέχοντα χειμώνα υποχωρούν, ο επόμενος αναμένεται να είναι σκληρότερος, καθώς η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων θα είναι δυσκολότερη χωρίς τις ρωσικές ροές.

“Εναλλακτικά καύσιμα θα καλύψουν το κενό, ωστόσο αυτό θα έχει κόστος”, σημειώνει η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, σε σημείωμά της.

capital.gr