Αύριο η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα επίσημα στοιχεία της απογραφής- Χάνει ή όχι έδρες η Δυτική Μακεδονία

Αύριο, Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους αναμένεται τελικά να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021 η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα οριστικά στοιχεία για το Μόνιμο Πληθυσμό, ο οποίος αναφέρεται στο σύνολο των ατόμων, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους, όπως αυτή ορίζεται στην περ. δ’ του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σε κάθε περιοχή εντός της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και στα στοιχεία του «Νόμιμου Πληθυσμού».

Αυτή η 2η κατηγορία που ορίζεται ως «Νόμιμος Πληθυσμός» είναι ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου της Χώρας ανά δημοτική ενότητα, που έχουν ελληνική υπηκοότητα και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Αυτή η κατηγορία, του «Νόμιμου Πληθυσμού» θα κρίνει και το κατά πόσο θα αλλάξουν οι έδρες στις εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές να γίνονται με τα νέα στοιχεία της απογραφής.

Όπως είχε παρουσιάσει ο «Π», σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής, η Δυτική Μακεδονία απειλούνταν με απώλεια 1-3 εδρών κάτι που όμως μπορεί να αλλάξει άρδην εφόσον ο «Νόμιμος Πληθυσμός» δεν τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Π.Ε. Κοζάνης ενδεχόμενα να χάσει μία έδρα, με καλούς γνώστες του θέματος να εκτιμούν πάντως το τελευταίο διάστημα πως δεν θα υπάρξει κάποια τροποποίηση και οι Βουλευτές που θα εκλεγούν θα είναι και πάλι πέντε(5).

Ερωτηματικά υπάρχουν για Φλώρινα και Καστοριά, το κατά πόσο είναι κοντά στην απώλεια έδρας, με τις γενικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αλλαγή 8-10 εδρών σε όλη την Επικράτεια.

Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αναμένουν τα κομματικά επιτελεία που κρατάνε στα χέρια τους τον καταρτισμό με τις εκλογικές λίστες, καθώς ενδεχόμενες αλλαγές εδρών σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα παρασύρει και τον αριθμό των υποψηφίων.

Π.χ. στην Π.Ε. Κοζάνης οι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο είναι εφτά(7) αν οι έδρες παραμείνουν πέντε(5), θα μειωθούν όμως στους έξι(6) αν υπάρξει απώλεια έδρας και καταλήξουμε στις τέσσερεις(4).

Ζήσης Πιτσιάβας

ptolemaios.gr