Στα «σκαριά» Food Pass: «Κλειδώνει» το νέο voucher για ψώνια σε σούπερ μάρκετ

Πρόκειται για το Food Pass, ένα ηλεκτρονικό κουπόνι το οποίο θα είναι στο πρότυπo του Fuel Pass, το οποίο θα καλύπτει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και το οποίο θα αφορά τρόφιμα και προϊόντα που θα συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση της τάξεως του 15,0% σημειώθηκε στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σχεδόν δηλαδή στο σύνολο των τροφίμων που περιέχονται στα ψώνια ενός νοικοκυριού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση σχεδιάζει την δημιουργία ενός νέου κουπονιού που θα στοχεύει ακριβώς σε αυτό, στη στήριξη των ευάλωτων όσον αφορά τα ψώνια του νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, με ένα ηλεκτρονικό κουπόνι στo πρότυπo του Fuel Pass που δόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα καύσιμα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα νοικοκυριά στη μάχη κατά της ακρίβειας που παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η νέα αυτή επιδότηση αναμένεται να έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίζει και η οικογενειακή κατάσταση.

Η επιταγή – food pass για την αγορά τροφίμων θα αφορά προϊόντα του καλαθιού νοικοκυριού – αν και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της επιδότησης θα ξεκινά από 100 ευρώ, ενώ θα ισχύσουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να φτάσουν το ποσό έως και τα 200 ευρώ ή και παραπάνω.

dikaiologitika.gr