Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Το δέντρο εν προκειμένω είναι η φανερή πλευρά του έργου που συνοψίζει τις προσδοκίες πολλών πολιτικών προσώπων του παρελθόντος, να συνδέσουν το όνομά τους με την σήραγγα της Κλεισούρας.
Το δάσος είναι η αθέατη πλευρά του τούνελ και το σκοτεινό Παρασκήνιο που το συνοδεύει στην πορεία του χρόνου.
Και οι δύο αυτές συνιστώσες του έργου συναντήθηκαν προχθές στον Δήμο Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, για να γιορτάσουν τα…. προεόρτια για την κατασκευή της Σήραγγας.

Εκεί, από πλευράς Καστοριάς, έδωσαν το παρόν τους ελάχιστοι πρώην αυτοδιοικητικοί–κάποιοι άμεσα εμπλεκόμενοι — και κανένας από τους σύγχρονους, ως… ανταπόδοση στο όψιμο ενδιαφέρον της Πτολεμαίδας για την Σήραγγα!

Διότι την ώρα που κάποιοι «έβαζαν» τον θεμέλιο λίθο για το έργο , από τα…σαλόνια γνωστού ξενοδοχείου της Πτολεμαίδας, ταυτόχρονα κατέφθαναν από την Γενική Γραμματεία Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης τα «κακά μαντάτα» για τις επενδύσεις που έλεγαν ότι: «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι διαχρονικά «ουραγός» στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ»!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία για:
-‘Εργα και επενδύσεις που θα οδηγούσαν σε διαρθρωτικές αλλαγές της τοπικής οικονομίας και θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα σε παραγωγικούς κλάδους της περιοχής.
-Ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να γλυτώσουν από τα χρέη που τις πνίγουν.
-Μείωση του κόστους παραγωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
-Γρήγορη και φθηνή πρόσβαση για τα προιόντα στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

‘Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, που για άλλες Περιφέρειες θεωρούνται αυτονόητα κεκτημένα, για την Δυτική Μακεδονία, που επαναπαύθηκε στις «δάφνες» της Σήραγγας είναι άπιαστα όνειρα που σβήνονται και χάνονται στο πέρασμα του χρόνου…

Το εντυπωσιακό είναι η μεταστροφή της Πτολεμαΐδας η οποία από φανατικός πολέμιος της Σήραγγας, μεταλλάχθηκε σε διαπρύσιο
υποστηρικτή της τα τελευταία χρόνια, αφότου βεβαιώθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για πιθανή μετεγκατάσταση δημοτών της στην Καστοριά, λόγω νέφους, όπως υπήρχε η τάση πριν αρκετά χρόνια

Αντίθετα, μέσα από την οπή του τούνελ, διείδε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί το Μποδοσάκειο σε περιφερειακό Νοσοκομείο, με τις «πλάτες» της Καστοριάς, σε βάρος του Μαμάτσειου της Κοζάνης!
Ενώ οι πάντα επιρρεπείς και πάντα προδομένοι…. Καστοριανοί θα παίξουν για μια ακόμα φορά τον ρόλο του κομπάρσου, όπως έχουν εθιστεί τελευταία…..

Αντί να υπακούσουν στην προτροπή των αρχαίων ημών προγόνων που έλεγαν: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες….