Έξτρα επίδομα έως 300 ευρώ «φιλοδώρημα» σε συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση

Ένα εφάπαξ επίδομα που θα στοχεύει σε αυτούς τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καμία αύξηση συντάξεων ούτε μέσω εισφοράς αλληλεγγύης ούτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 200 ως 300 ευρώ και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του «φωτογράφισε» ως ομάδα στόχο το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων που δεν ωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις.
Οριστικές αποφάσεις θα ληφθουν τον Φεβρουάριο από το οικονομικο επιτελείο της κυβέρηνηση μαζί με τα μέτρα για ευάλλωτες κοινωνικες ομάδες ενόψει του Πάσχα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιουχων είναι τα εξής:

– Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

– Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.

– Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.
Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι’ αυτούς στο μέλλον.

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι’ αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Ωστόσο οι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

– όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.200 ευρώ), και

– όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Το ποσό του μπόνους δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά αναμένεται να είναι οριζόντιο (όχι κλιμακωτό) και να «κουμπώσει» με την επιταγή ακρίβειας που επίσης εξετάζεται να δοθεί το Πάσχα.