Ευτυχώς που δεν γίναμε…. Κόμο! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Δεν γνωρίζουμε αν η διορατικότητα του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, που επισκέφθηκε αρχές καλοκαιριού την πόλη μας, θα μπορούσε να προβλέψει την τουριστική έκρηξη της Καστοριάς την περίοδο των Εορτών, όταν την αναβάθμιζε σε… Κόμο της Ελλάδας.

Ούτε αν πραγματοποίησε ποτέ την δέσμευσή του, προς τους τοπικούς φορείς, να εντάξει την Καστοριά στη λίστα των χειμερινών προορισμών, που θα προβάλλονται από το Site του υπουργείου του.

Το σίγουρο είναι ότι η Καστοριά είχε να δει τόσο ξένο κόσμο από την προ οικονομικής κρίσης εποχή. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί….

Κάποιοι…. Οιωνοσκόποι πιθανόν να το αποδώσουν στην καλή μας την τύχη ή στον καλό μας τον καιρό! Και άλλοι πάλι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καστοριάς που αυτοδίκαια την κατατάσσουν στην πρώτη πεντάδα των χειμερινών προορισμών.

‘Όμως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι πίσω από αυτή την ελκυστική εικόνα της πόλης
υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένας σχεδιασμός….
Και το βλέμμα τους θα στραφεί αναπόφευκτα προς το Δημοτικό Μέγαρο, εκεί όπου επί μήνες τώρα ένα σύνολο ανθρώπων εργάστηκε ακατάπαυστα, κάτω από τις οδηγίες του Δημάρχου
και του επιτελείου του, για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα!

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν και η πόλη ήταν έτοιμη να υποδεχθεί όλον αυτό τον
κόσμο και να απορροφήσει το ρεύμα των επισκεπτών, χωρίς κραδασμούς και παρατράγουδα:

Η απάντηση δύσκολα μπορεί να είναι απόλυτα καταφατική. Διότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, ο κλάδος του τουρισμού στην Καστοριά έχει κυριολεκτικά αποδεκατισθεί.
Ειδικά τα καταστήματα καφέ – εστίασης είναι αυτά που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες και όσα απόμειναν δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης.

Μ’ αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι η φετινή εορταστική περίοδος ήταν ένα crash –
test για την τοπική τουριστική…. Οικοτεχνία, η οποία, όμως έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε Βιομηχανία…
Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες που έχει ο τόπος και οι άνθρωποί του. Και να μη αντιγράφουμε ξένα πρότυπα επειδή αυτά προκρίνονται από κάποιους υπουργούς που κάνουν επίδειξη γνώσεων με το χαρτοφυλάκιό τους.

Διότι η απόσταση που χωρίζει την Κόμο από την… Κομο–δία είναι μια….. Γυρολιμνιά δρόμος….