Μετά την «Κράκεν»… ο «Όρθρος»: Τι γνωρίζουμε για την νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, ποια τα συμπτώματα

Tρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, η διαχείριση του δεν έχει πάψει να απασχολεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που βλέπει να κάνουν την εμφάνισή τους νέες

παραλλαγές και μεταλλάξεις, με τελευταία τον «Όρθρο» πoυ αντιστοιχεί πλέον σε 1 στα 4 νέα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία.

Νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο εξαπλώνεται σε τουλάχιστον 16 ευρωπαϊκές χώρες και πλέον αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Το στέλεχος CH.1.1 βαφτίστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», λαμβάνοντας το όνομα ενός… δικέφαλου σκύλου της ελληνικής μυθολογίας, αδελφού του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.

Η υποπαραλλαγή αυτή της Όμικρον είναι μαζί με την «Κράκεν» οι δυο μεταλλάξεις που αμανένται να κυριαρχήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας (UKHSA).

Προκαλεί, μάλιστα, την ανησυχία των επαγγελματιών υγείας της χώρας καθώς ένας αριθμός μεταλλάξεων της επιτρέπει να συνδέεται στενότερα με τα κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας την πιο μολυσματική.

Τα συμπτώματα του «Όρθρου»

Καθώς η νέα παραλλαγή είναι συγγενής με την «Κράκεν» και την «Όμικρον»,  η Allison Arwady, επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Σικάγο, δηλώνει ότι τα πρώτα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα που εμφανίζει κάποιος με κρυολόγημα.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για πονόλαιμο, ρινική καταρροή, συμφόρηση και βήχα.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε στην Evening Standard και ο Martin Michaelis, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη» ότι τα συμπτώματα του XBB.1.5 διαφέρουν από εκείνα που προκαλούνται από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, υπογράμμισε.

dikaiologitika.gr