Οι εκλογές και οι «μνηστήρες» της μονοεδρικής της Καστοριάς (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι οι εκλεκτοί, είναι το μότο που θα «παίξει» πολύ στις προσεχείς εκλογές, για την μονοεδρική της Καστοριάς.
Και ο λόγος για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εξουσίας, Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα, που μοιράζονται μέχρι τώρα τις δύο έδρες της Καστοριάς.

Αλλά τώρα που η Καστοριά έχει…. υποβιβασθεί σε μονοεδρική, η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί το προβάδισμα, λόγω…. παράδοσης και λόγω αντίληψης που θεωρείται από την ίδια ως «δεδομένη»!

Είναι, όμως έτσι τα πράγματα ή κάποιοι ζούνε ακόμα με χίμαιρες και φαντασιώνονται ουτοπίες; Γιατί υπάρχει και η καθημερινότητα, που δημιουργεί  ατμόσφαιρα και διαμορφώνει την κοινή γνώμη.

Η απουσία ουσιαστικού κυβερνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με την «προβληματική» εκπροσώπηση της Καστοριάς στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης και προβληματισμού στον κόσμο, για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εκλογές.

Παρόλα αυτά, για λόγους εσωτερικών ισορροπιών, επιμένουν στα ίδια πρώτα τρία ονόματα που αναδείχθηκαν με σειρά προτεραιότητας στις προηγούμενες εκλογές.
Διότι, όπως διαβάζουμε στον φιλοκυβερνητικό τύπο, η μονοεδρική της Καστοριάς, είναι υπόθεση «εσωτερικής κόντρας» ανάμεσα στον βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια και την διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης Μαρία Αντωνίου.

Τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα – και με πολλά ερωτηματικά – την υποψηφιότητα του τρίτου με σειρά εκλογιμότητας Βασίλη Τσιφλικιώτη, δικηγόρου Αθηνών με καταγωγή από την Καστοριά.
Ενώ για την τέταρτη της «παρέας» δικηγόρο Καστοριάς Αγνή Κανδύλη, υπάρχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόνοια για μετακίνησή της στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας και με «έπαθλο» μια θέση αντιπεριφερειάρχη!

Από τις «καραμπόλες» αυτές το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και θα βάλει σε κίνδυνο την διεκδίκηση της μοναδικής έδρας που μέχρι τώρα θεωρούσε δεδομένη!
Διότι ο αντίκτυπος που θα έχει στα «γαλάζια» στελέχη τα οποία αποφάσισαν να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας – και τώρα βλέπουν ότι κινδυνεύουν να εξοβελιστούν από αυτό και να χάσουν το τρένο – κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν στις εθνικές εκλογές που προηγούνται…
Ούτε βέβαια και την αντίδραση των υποψηφίων δημάρχων του χώρου, που άρχισαν από τώρα να αισθάνονται δίπλα τους την «καυτή ανάσα» των πολιτευτών που δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία….

Τον κίνδυνο αυτό διέβλεψε, έστω και καθυστερημένα, ο βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας που έσπευσε την περασμένη εβδομάδα στου Μαξίμου να υπογραμμίσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πόσο κρίσιμη είναι για την Ν.Δ. η μονοεδρική της Καστοριάς και να αποσπάσει μια υπόσχεση για πιθανή επίσκεψή του εδώ, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία
που τον ήθελε να μη έρχεται στην Καστοριά, γιατί δεν είχε κάτι χειροπιαστό να ανακοινώσει!

Ύστερα από τόσα «μαγειρέματα» πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολιτικών γραφείων, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το Καστοριανό καρναβάλι και για ένα πεντάμηνο, δεν θα πλήξουμε καθόλου….