Πάει πέρασε κι αυτό…. ‘Όπως όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα, έτσι και το Καστοριανό Καρναβάλι «πέρασε απ’ την μνήμη στην καρδιά» κι έγινε μια γλυκιά ανάμνηση. Και μια αδιόρατη υπόσχεση: ότι του χρόνου θα ξανασμίξουν των «Ραγκουτσαραίων» οι κοινότητες στον ίδιο Γαλαξία….

Και τώρα που γυρίσαμε στην μουντή καθημερινότητα, με τα προβλήματα να ορθώνονται τείχος αδιαπέραστο μπροστά μας, ήρθε η ώρα του απολογισμού και της περισυλλογής για το χρόνο που πέρασε. Αλλά και η ώρα του προβληματισμού για τον χρόνο που ανατέλλει….

Στο χρόνο που πέρασε προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος αλλά δεν τα καταφέραμε… Τουλάχιστον στο βαθμό που θα θέλαμε. Δεν μπορέσαμε ως πόλη και ως νομός να βρούμε τον βηματισμό μας και ν’ αλλάξουμε πορεία. Δεν μπορέσαμε σε συλλογικό επίπεδο να απαιτήσουμε από το κράτος αυτά που δικαιούμαστε για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Και παραμένουμε, εδώ και μία δεκαετία οι «φτωχοί συγγενείς» μιας υδροκέφαλης Περιφέρειας, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες και πολιτικά συμφέροντα κατά το δοκούν….

Ενώ ο χρόνος που διανύουμε είναι γεμάτος προκλήσεις, που μας καλούν να ανασυνταχθούμε, για να τις αντιμετωπίσουμε. Διδασκόμενοι, βέβαια, από τα λάθη του παρελθόντος.

Και πρώτα – πρώτα, βλέπουμε στον ορίζοντα να προβάλουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις: μία σε εθνικό και μία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο

Αλλά αν το καλοσκεφθούμε, η μία αποτελεί συνάρτηση της άλλης. Και αλληλοεξαρτώνται στο βαθμό που τα αποτελέσματα της μιας επηρεάζουν τα αποτελέσματα της άλλης.
Στις εθνικές εκλογές που προηγούνται, η Καστοριά «κατεβαίνει», για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, ως μονοεδρική! Τουτέστιν, αν υποτεθεί ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα πλαισιωθεί με τους ίδιους υποψήφιους, ο ένας περισσεύει….

Αυτός και ίσως ένας ακόμα, θα βρεθούν «εκ μεταφοράς» σε ψηφοδέλτια των Δημοτικών ή Περιφερειακών εκλογών. ‘Ετσι ώστε τόση εμπειρία και τόση γνώση να μη πάει χαμένη….
Αδιάφορο αν η παρουσία τους στα κοινά περιορίζεται σε μερικές «ανανεώσεις» του προφίλ τους στο face book ή σε φωτογραφικά ενσταντανέ μετά των αλλοφίλων στα Ραγκουτσάρια…