Ουκρανία: 80 νεκροί και τραυματίες Ρώσοι στρατιωτικοί στην κατεχόμενη Τοκμάκ στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το Κίεβο

Η Ουκρανία συνεχίζει τις επιθέσεις σε εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ανακοίνωσε ότι 80 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Τοκμάκ στην περιοχή της Ζαπορίζια την νύχτα της 3ης Ιανουαρίου. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή αναφορά του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Στις 3 Ιανουαρίου, ένας εκπρόσωπος των κατοχικών «αρχών» στη Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο στην πόλη Τοκμάκ. Την ίδια ημέρα, ένας υπάλληλος του νοσοκομείου δήλωσε στο TASS ότι «κανένας ασθενής ή υπάλληλος δεν τραυματίστηκε» από την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πλήγματος σκοτώθηκαν ασθενείς και ο διοικητής της στρατιωτικής ταξιαρχίας Αλεξάντρ Σεϊκάγεφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν προσδιόρισε των αριθμό των θυμάτων.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS δημοσίευσε φωτογραφίες οι οποίες, όπως λέει, δείχνουν τα επακόλουθα ενός χτυπήματος σε νοσοκομείο στο Τοκμάκ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

 

 

 

Προηγήθηκε το χτύπημα στη Μακιίβκα

Η Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «χτύπησε» στη Μακιίβκα στο Ντονέτσκ, με τη διεύθυνση στρατηγικών επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να κάνει λόγο για 400 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, από τη δική του μεριά, ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 89. 

Ρώσος επίστρατος που βρέθηκε στη Μακιίβκα επικοινώνησε με το μέσο ενημέρωσης Viorstka που διαθέτει κανάλι στο Telegram, ισχυριζόμενος ότι συμμετείχε στην απομάκρυνση των ερειπίων του κτιρίου όπου βρίσκονταν οι επίστρατοι.

Υπό τον όρο της ανωνυμίας (η διεύθυνση της Viorstka επιβεβαίωσε την ταυτότητά του) δήλωσε ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια περίπου 200 νεκρούς.

«Εγώ και άλλοι επίστρατοι βοηθούσαμε στην απομάκρυνση των ερειπίων. Σκοτώθηκαν σίγουρα περίπου 200 άνθρωποι, οι τραυματίες είναι περίπου 150. Εκεί η κατάσταση είναι τρομακτική. Ο ίδιος προσπάθησα κατά κάποιο τρόπο να φύγω από αυτή την κόλαση, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική, ενώ μετά από αυτό έγινε ακόμη πιο τρομακτική (το να βρίσκεσαι εκεί). Όχι μόνο για μένα. Εμείς δεν καταλαβαίναμε για ποιο πράγμα πολεμάμε. Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ. Κανείς δεν μας θέλει εδώ».

Σύμφωνα με τον επίστρατο, η διοίκηση τους απαγορεύει να λένε τι συνέβη στην Μακιίβκα. «Μέχρι στιγμής μόνο λόγια λένε, δεν ξέρω τι θα γίνει στη συνέχεια». Παρόμοιες δηλώσεις για την απαγόρευση να μην λέγεται τίποτα για αυτό που συνέβη στην Μακιίβκα, έκαναν στην επικοινωνία τους με τη Viorstka και συγγενείς άλλων επίστρατων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Novaya Gazeta.Europe, BBC (ρωσική υπηρεσία)

in.gr