Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για voucher έως 1.000 ευρώ, ειδική μνεία για ευάλωτους

Την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανοίξει το allazothermosifona.gov.gr για τα voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις για αγορά – αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με voucher έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα και η διαδικασία θα είναι απλή καθώς θα «πατάει» πάνω στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα και για ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν – περίπου – 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι», όπως είχε πει η γενική γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση – απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα «ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Μοναδική προϋπόθεση

Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση. Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς — Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που πρόκειται να εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Τα κριτήρια

Οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε χαμηλόμισθους. Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Στις καινοτομίες του προγράμματος είναι επίσης και το γεγονός πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός. Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.

dikaiologitika.gr