Netflix: Πώς τελειώνει τους «δανεικούς» κωδικούς – Ποιοι μπλοκάρονται

Το πώς θα δουλεύει το νέο σύστημα της εταιρείας, για την πάταξη της πρακτικής των «δανεικών» κωδικών, αποκάλυψε κατά λάθος το Netflix. Η πλατφόρμα δημοσίευσε -για λίγο- στις σελίδες του help center της τις σχετικές οδηγίες που δίνονται στις χώρες όπου εφαρμόζεται δοκιμαστικά το σύστημα, δίνοντας μία πρώτη γεύση των αλλαγών που θα ισχύσουν σε όλο τον κόσμο.

Η δοκιμή γίνεται σε Χιλή, Περού και Κόστα Ρίκα. Πρακτικά, αυτό που αλλάζει είναι πως εάν κάποιος συνδρομητής του Netflix θέλει να δώσει τον κωδικό του σε άτομο που μένει εκτός του σπιτιού του, θα πρέπει να πληρώνει ένα έξτρα ποσό κάθε μήνα. Στην Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, είναι 2,99 δολάρια μηνιαίως.

Πως δουλεύει το νέο σύστημα;

Το Netflix απαιτεί από τους χρήστες να ορίσουν μια «βασική τοποθεσία» για όλους τους λογαριασμούς που ζουν μέσα στο ίδιο σπίτι. Οι χρήστες θα πρέπει να συνδέονται στο Netflix μέσω του wifi αυτής της βασικής τοποθεσίας τουλάχιστον μία φορά κάθε 31 ημέρες, ώστε να διασφαλίσουν ότι η συσκευή τους δεν θα μπλοκαριστεί.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιεί πληροφορίες όπως το IP addresses, το ID της συσκευής και τη δραστηριότητα του λογαριασμού για να διαπιστώσει εάν μία συσκευή που μπαίνει στον λογαριασμό είναι συνδεδεμένη με την βασική τοποθεσία.

Όταν κάποιος κάνει sign in στον λογαριασμό από συσκευή που δεν είναι κομμάτι της βασικής τοποθεσίας ή εάν κάποιος λογαριασμός χρησιμοποιείται επίμονα σε κάποια άλλη τοποθεσία, πιθανότατα θα μπλοκάρονται.

Για να αποφύγει το μπλοκάρισμα, ο βασικός κάτοχος του λογαριασμού θα πρέπει να πιστοποιήσει τη συσκευή (verification) μέσω ενός προσωρινού κωδικού. Όταν πιστοποιηθεί η συσκευή του, το άτομο αυτό –που μπορεί να για παράδειγμα να θέλει να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του σε ένα ταξίδι- θα μπορεί να βλέπει Netflix για επτά συνεχόμενες μέρες.

Δεν είναι σαφές εάν κάποιος μπορεί να ζητήσει και άλλους προσωρινούς κωδικούς, μετά το πέρας των επτά ημερών, ώστε να αποφύγει να πληρώσει επιπλέον συνδρομή.

Σήμερα, το Netflix υπολογίζει ότι περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά μοιράζονται τον λογαριασμό τους. Για αυτό και σκοπεύει να αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σύστημα και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

moneyreview.gr