Παραμύθια… με δράκους! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

‘Όπως κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του, περιέχει κι από ένα δράκο, έτσι και το παραμύθι του… Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν της ημετέρας Περιφέρειας, περιέχει τον δικό του!
Μόνο που εδώ ο Δράκος ονομάζεται «λευκός», γιατί είναι αόρατος και δεν τον είδε ποτέ κανείς!

Αλλά… παραμυθιάζει τον κόσμο της Περιφέρειας, για περισσότερα από δύο χρόνια…
Ο «Λευκός Δράκος» του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό τέρας της λίμνης Λοχ Νες – μακάρι να είχε γιατί θα γινόταν τουριστική ατραξιόν, με μεγάλη επισκεψιμότητα! Αλλά υπάρχουν μαρτυρίες που το εντοπίζουν στη λίμνη του Πολυφύτου, να… ροκανίζει τα «πέταλα» της ομώνυμης γέφυρας….

Ενώ ο περιφερειάρχης εξακολουθεί να τον ταυτίζει με τον… Αη – Βασίλη που κουβαλάει μαζί
του «δώρα» ύψους 8 δις ευρώ!!! ‘Ητοι ένα εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μια αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευής υδροκίνητων αυτοκινήτων, μία επένδυση κατασκευής βαρέων οχημάτων και άλλα παρόμοια ηχηρά που μόνο στα παραμύθια μοιάζουν αληθινά…
Και ενώ όλα αυτά τα υδρογονοεργοστάσια, άλλαξαν δρόμο και βρέθηκαν στις βόρειες γειτονικές χώρες, χωρίς « απολιγνητοποίηση» και «δίκαιη μετάβαση», ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους της Κοζάνης ένα… δανεικό αλλά για «πρώτη φορά» αυτοκίνητο υδρογόνου!

Σαν μια διαφημιστική ρεκλάμα για το εργοστάσιο που το παράγει σε κάποια άλλη χώρα και απασχολεί 18.000 εργαζόμενους, όσους δηλ. θα απασχολούσε αν είχε κατασκευαστεί εδώ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη, πριν από δύο χρόνια!

Τέτοια επιτυχία ούτε στα πιο τρελά παραμύθια δεν θα μπορούσε να ζήσει κάποιος!
Την ώρα μάλιστα που κάποιοι άλλοι «δράκοι με κέρατα» ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια στα
βουνά της Περιφέρειας, αυτοί ήταν άφαντοι κυνηγώντας τον «δικό» τους Δράκο…..

Αυτοί οι «δράκοι» όχι μόνο δεν προσφέρουν ούτε μία θέση εργασίας αλλά απεναντίας δεσμεύουν χρήσεις γης, με τα φωτοβολταικά και τις ανεμογεννήτριες, από παραγωγικές επενδύσεις. Και επιπλέον, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, λεηλατώντας την γη της πιο
υποβαθμισμένης – από κάθε άποψη – Περιφέρειας. ‘Όπως έκαναν οι πρώτοι άποικοι κάποτε
στην άγρια Δύση….

Ενώ εδώ, αντίθετα με την θρησκευτική παράδοση – όπου ο άγιος Γεώργιος σκοτώνει τον
κακό δράκο που καταδυνάστευε τους ανθρώπους – ο φερώνυμός του περιφερειάρχης προσπαθεί να τον συντηρήσει ζωντανό για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει….
Μέχρι που ο «δράκος», αφού καταβροχθίσει τα πάντα…. στο τέλος στραφεί και εναντίον του….