Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών στη ΔΠΕ Καστοριάς

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Καστοριάς  μαζί με την ΕΛΜΕ Καστοριάς και μέλη των δύο σωματείων που παρευρέθηκαν στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κατέθεσαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς και στη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ομηρείας των νεοδιόριστων συναδέλφων.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης δεσμεύτηκαν να διαβιβάσουν τα αιτήματά μας στο Υπουργείο, καθώς η έκδοση διαπιστωτικής πράξης μονιμοποίησης είναι θέμα πολιτικής απόφασης και όχι της εκάστοτε Διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ατομικής αξιολόγησης, καθώς θεωρούμε μεθόδευση του Υπουργείου το να χρησιμοποιήσει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ως μέσο εκβιασμού για τη γενίκευση της εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης και δηλώθηκαν τα εξής:

  • Ο κλάδος έχει επίσημη θέση για την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση οφείλει να αποτελέσει κομμάτι μιας λειτουργίας με παιδαγωγικό πρόσημο και περιεχόμενο. Κυρίαρχος πρέπει να είναι ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων και να μην υπάρχει καμία αξιολόγηση από μονοπρόσωπα όργανα ούτε ποσοτικά κριτήρια. Ο σύμβουλος πρέπει να έχει τον ρόλο του παιδαγωγικού καθοδηγητή και όχι να μετατραπεί σε αξιολογητή.

 

  • Αυτό που θέλουμε στα σχολεία μας είναι ένα κλίμα δημοκρατικό, κλίμα εμπιστοσύνης και όχι εκφοβισμού, χωρίς αύξηση του όγκου της γραφειοκρατίας και επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, κάτι το οποίο δεν αφήνει χρόνο και ελευθερία να ασχοληθούν με το παιδαγωγικό/ εκπαιδευτικό τους έργο.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση. Δε θα δεχτούμε όμως, να στοχοποιηθούμε για τα δεινά του εκπαιδευτικού συστήματος (ολιγωρίες και παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας, υποχρηματοδότηση, ελλιπείς διορισμοί, ανεπαρκείς υποδομές και μέσα, αύξηση αριθμού μαθητών ανά εκπαιδευτικό κ.α.).