Δύο υπεραιωνόβιες αδερφές μοιράζονται μυστικά μακροζωίας

Δύο αδερφές, 103 και 106 χρόνων, παιδιά δεκαμελούς οικογένειας, μοιράζονται την εμπειρία των εκατό και πλέον ετών τους, συνοψίζοντας τι πιστεύουν πως συμβάλει στη μακροημέρευση.

Με εντυπωσιακή μνήμη, γνώση και άποψη για τις παγκόσμιες εξελίξεις, η Ρουθ Σουίντλερ, 103 χρόνων, προκαλεί τον θαυμασμό γνωστών κι αγνώστων.

«Του γιατρού μου του αρέσει να μου μιλάει. Μου λέει: “Eίσαι εκπληκτική”. Του απαντάω: “Γιατί; Επειδή είμαι μεγάλη;” Και μου λέει: “Όχι, επειδή είσαι σοφιστικέ”», λέει η η Ρουθ Σουίντλερ η οποία ζει σε οίκο ευγηρίας στο Κονέκτικατ. «Δεν μιλάω σαν ηλικιωμένη. Ούτε νιώθω πως είμαι», προσθέτει η ίδια.

Η αδερφή της, Σίρλεϊ Χόουντς, ζει περίπου 1.300 χλμ. μακριά, στη Βόρεια Καρολίνα, και πιστεύει το ίδιο. «Δεν είμαι και τόσο μεγάλη. Δεν νιώθω ηλικιωμένη, αυτή είναι η αλήθεια», λέει η 106χρονη που παραδέχεται πως, σε αντίθεση με πολλούς συνομηλίκους της, δεν έχει λύσει ούτε ένα σταυρόλεξο στη ζωή της. «Ομως, διαβάζω πολύ. Αυτό είναι το καλύτερο για το μυαλό», λέει.

Οι δυο τους μοιράζονται την εμπειρία των εκατό και πλέον χρόνων τους, συνοψίζοντας τι πιστεύουν πως συμβάλει στη μακροημέρευση.

Δουλειά

«Λάτρευα να δουλεύω», λέει η Σουίντλερ, ερασιτέχνις ηθοποιός σε παραγωγές τοπικών θεάτρων που έμεινε ενεργή και αργότερα, εργαζόμενη στη συναγωγή και λογής άλλες εβραϊκές οργανώσεις.

Το ίδιο και η μεγαλύτερη αδερφή της που δούλεψε έως τα εβδομήντα ως βοηθός καθηγητή γυμνασίου. Οπως λέει, θα της άρεσε να είναι και δημοσιογράφος διότι της αρέσει να παίρνει συνεντεύξεις, αγάπη που έχει πια διοχετεύσει στη δομή ηλικιωμένων όπου ζει, ώστε να γνωρίζει τους ανθρώπους.

Οπως λέει, αν κάποιος είναι αρκετά τυχερός ώστε να του αρέσει η δουλειά του, πρέπει να το απολαμβάνει. «Το να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που κάνεις είναι πολύ σημαντικό. Και είναι και μεγάλη ικανοποίηση να αξιοποιείς τα ταλέντα σου», καταλήγει.

Δεσμοί

Τόσο η Χόουντς όσο και η Σουίντλερ υπερθεματίζουν για τη σπουδαιότητα της οικογένειας και ιδίως ενός καλού γάμου. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Είναι υπέροχο να αγαπάς και να σε αγαπούν.»

«Υπήρξα πολύ τυχερή», λέει η Χόουντς για τον σύζυγό της, με τον οποίο είχε μια «υπέροχη σχέση» μέχρι τον θάνατό του. «Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν, φίλοι, οικογένεια, συγγενείς, έχουν τεράστια επίδραση πάνω σου. Αυτό είναι που θα θυμάσαι περισσότερο», λέει.

Παρότι και ο σύζυγος της Σουίντλερ έχει πεθάνει, η ίδια κράτησε και καλλιέργησε στενές σχέσεις που διήρκησαν δεκαετίες. «Μου αρέσει να έχω φίλους. Τους αγαπώ τους ανθρώπους», λέει.

Οπως το θέτει η αδερφή της, η περιέργεια κρατά το νου δραστήριο. «Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τον εαυτό τους. Εγώ ενδιαφερόμουν πάντα να ακούω τις ιστορίες των άλλων. Είναι γεμάτες εκπλήξεις. Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους. Δώστε τους μια ευκαιρία να ανοιχτούν και ακούστε τις σας λένε.»

Μάθηση

Η Σουίντλερ αγαπούσε το θέατρο και, εκτός από το ότι έπαιζε η ίδια, είδε πολύ θέατρο στη ζωή της. Δεν βλέπει τηλεόραση εκτός από ειδήσεις. Οπως λέει, η αγαπημένη της εκπομπή είναι το 60 Minutes στο CBS. «Και λατρεύω το διάβασμα, αυτό είναι το πάθος μου», λέει η ίδια.

Η Χόουντς, από την άλλη, περιγράφει πώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι εύκολο να απορροφηθούν από τα προβλήματα υγείας τους, κάτι που δεν τους βοηθά να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες.

Η δίψα της για νέα γνώση την οδήγησε σε μαθήματα λογιστικού ελέγχου μετά τη συνταξιοδότησή της. Ενώ η τέχνη και η λογοτεχνία, όπως παραδέχεται, διεύρυναν τους ορίζοντές της. «Εχω υπέροχα βιβλία. Προσφάτως ακούω audiobooks για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τους ελέφαντες και τη σοπράνο Τζέσι Νόρμαν. Είναι κάπως διαφορετικά τα θέματα σε σχέση με το προφίλ μου, και αυτό κάνει το περιεχόμενο τόσο συναρπαστικό. Υπάρχουν πάντα τόσα να μάθεις», σημειώνει.

Εκτίμηση

Η Χόουντς δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να πάει στο πανεπιστήμιο, και αυτό είναι κάτι από τα λίγα που μετανιώνει. Εκείνη και η αδερφή της ήταν οι μικρότερες από οκτώ παιδιά σε ένα συνωστισμένο διαμέρισμα. Οι γονείς τους, μετανάστες, ίσα που τα κατάφερναν.

«Δεν μπορείς να έχεις τα πάντα. Κι όταν έχεις τα σημαντικά στη ζωή, πρέπει να το συνειδητοποιείς», λέει η 106χρονη. «Το μυστικό μου; Είμαι ένα τυχερό άτομο. Παρότι είχα προβλήματα υγείας και παθήσεις, τα ξεπέρασα. Είμαι ευγνώμων για μία υπέροχη ζωή. Αυτό με κρατά και με κάνει να συνεχίζω.»

Παρότι η Σουίντλερ συνήθιζε να περπατά καθημερινά, πλέον τα προβλήματα κινητικότητα τής το απαγορεύουν. Εύχεται το σώμα της να ήταν το ίδιο δυνατό όπως το μυαλό της, αλλά και εκείνη νιώθει ευγνωμοσύνη για όσα έχει. «Ευτυχώς, μπορώ ακόμα να διαβάζω. Και διαβάζω υπέροχα πράγματα.»

Πηγή: CNBC