Πληρωμές στην εφορία σε πραγματικό χρόνο

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία που πληρώνονται μέσω e-banking θα περνούν στο σύστημα της φορολογικής διοίκησης σε σχεδόν ελάχιστο χρόνο.

Ουσιαστικά η φορολογική διοίκηση θα χρησιμοποιήσει το κανάλι άμεσων πληρωμών προς το Δημόσιο που ενεργοποιείται μετά την ένταξη της Τράπεζας της Ελλάδος στο πανευρωπαϊκό σύστημα ΤΑRGET Instant Payment Settlement (TIPS).

Πρόκειται για μια υπηρεσία σχεδιασμένη από το Ευρωσύστημα, που επιτρέπει σε πιστωτικά ιδρύματα και παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να προσφέρουν τη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσω e-banking ή mobile banking και οι πληρωμές θα εμφανίζονται χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στο να μπορούν να είναι άμεσα ενήμεροι οι φορολογούμενοι, γλιτώνοντας την ταλαιπωρία με τις υπηρεσίες και τις εφορίες.

Αρκετές επιχειρήσεις με βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία (δηλαδή οφείλουν τη δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ) δυσκολεύονται να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα και πρέπει να γίνουν μια σειρά από διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο φόρος αποπληρωθεί εφάπαξ μέσω τραπεζικού συστήματος, μέχρι να ενημερωθεί η εφορία περνάει διάστημα έως και μερικών ημερών. Στο διάστημα αυτό ο φορολογούμενος φαίνεται ληξιπρόθεσμος, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα.

aftodioikisi.gr