Το «θαύμα» των εκλογών στο φράγμα του Νεστορίου! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

‘Οσοι πιστεύουν ότι στις μέρες μας δεν γίνονται θαύματα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τάχιστα, προτού αυτοί διαψευστούν από τα γεγονότα. Διότι και θαύματα γίνονται και «νεκρά» από χρόνια έργα…. ανασταίνονται! Αρκεί να βρεθεί στο δρόμο τους κάποιος…Κό-
περφιλντ της πολιτικής που θα δώσει λύσεις με μαγικό τρόπο!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στον τόπο μας έχουμε ένα έργο, το περιβόητο φράγμα του Νεστορίου, που έχει στοιχειώσει στην συνείδηση του κόσμου και έγινε συνώνυμο με το… γεφύρι της ‘Αρτας!

‘Ασχετα αν εδώ ο πρωτομάστορας, αντί να «θυσιάσει» την γυναίκα του, για να θεμελιωθεί το έργο, προτίμησε να θυσιάσει την αξιοπρέπειά του για να… ανασταλεί το έργο!

Ετσι ξεκίνησε ένας μαραθώνιος προσφυγών και δικαστικών αντιδικιών από τις δύο πλευρές, με θύμα το ίδιο το φράγμα. Που όσο περνούσε ο καιρός τόσο εδραιωνόταν η πεποίθηση ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ…. Την σκυτάλη για την…. ταλαιπωρία – και όχι για την συνέχιση του έργου – παρέλαβε από την εταιρία «Ιόνια οδός» η εταιρία του «’Ακτωρα», ως ο δεύτερος μειοδότης.

Ακολούθησε ένας δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο, περιφέρεια κλπ) χωρίς να καταλήξουν πουθενά! Γιατί εν τω μεταξύ, η πρώτη ανάδοχος του έργου (Ιόνια Οδός) που «ξεχρεωκόπησε», επανήλθε δριμύτερη, διεκδι-
κώντας το δικό της μερτικό από την «αφάγωτη» πίτα.

Και φτάσαμε στο καλοκαίρι του σωτηρίου έτους 2022, όταν μπροστά στο νέο αδιέξοδο και μετά από 7 χρόνια…. φαγούρας, οι τοπικοί φορείς αποφασίζουν μια τελευταία αλλά ηρωική κάθοδο στην Αθήνα. Η οποία, όμως, παρά τις υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις, είχε την τύχη των αρχαίων «Μυρίων»….

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το Φράγμα όδευε προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας…. Ήρθε εκείνο το «χαρτί» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Σεπτέμβριο του 2022, που πρότεινε την επαναδημοπράτηση του έργου, ως την μόνη «ενδεδειγμένη» λύση!

Η ολική ανατροπή των διαδικασιών ήρθε με την δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καστοριά, για «απευθείας ανάθεση» του έργου στον τρίτο μειοδότη που είναι η ΤΕΡΝΑ.
Αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος ο δεύτερος ανάδοχος και να επικαιροποιηθεί η μελέτη του 2012 με τα σημερινά δεδομένα.

Τελικά ούτε το ένα θα γίνει ούτε το άλλο. Διότι και ο ‘Ακτωρας θα αποσυρθεί από το Φράγμα οικειοθελώς, γιατί ανέλαβε την Σήραγγα της Κλεισούρας, αλλά και η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση….
Αν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση (και εκλογική πίεση…..) όλα μπορούν να συμβούν…. Ακόμα και θαύματα….

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Καστοριανή Εστίας στις 22-2-2023