Καλοκαίρι: Θα είναι το θερμότερο όλων των εποχών αυτό που έρχεται; – Τι απαντούν Ευθύμιος Λέκκας και Πρόδρομος Ζάνης

Οι δύο επιστήμονες μίλησαν για το καλοκαίρι που έρχεται και αναμένεται να είναι κυριολεκτικά καυτό.

Νέα τοποθέτηση για το ερχόμενο καλοκαίρι και το πόσο καυτό θα είναι στην κυριολεξία έκανε ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει και στο MEGA.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ, μαζί με τον καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Πρόδρομο Ζάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία ήδη βιώνει ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα για την εποχή.

Για αυτό και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι το κλίμα είναι ένα θέμα το οποίο ταλανίζει όχι μόνο τον ελληνικό χώρο αλλά τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και τον παγκόσμιο.

«Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ένα hotspot ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε όλα αυτά τα γεγονότα και προβληματιζόμαστε με βάση βεβαίως τις διεθνείς καταγραφές και τα διεθνή στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Θεωρείται ότι πάμε σε μία αύξηση της διαδικασίας για πιο θερμές περιόδους και μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε και την μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πιο θερμό καλοκαίρι φέτος».

Ο Ευθύμιος Λέκκας αφού εξήγησε ότι δεν μπορούν οι ειδικοί να προβλέψουν με ακρίβεια το αμέσως επόμενο καλοκαίρι τι ακριβώς θα συμβεί, τόνισε ότι η προϊούσα αύξηση της θερμοκρασίας επιφέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Πιο μεγάλη ξηρασία και μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιών

«Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι αύξηση των βαθμών και της θερμοκρασίας την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και τις άλλες περιόδους σημαίνει ότι έχουμε πιο μεγάλη ξηρασία. Σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιών. Στη συνέχεια έχουμε διαστήματα με έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις, κατολισθήσεις και όλος αυτός ο κύκλος, που είναι ένας κύκλος που επιταχύνεται συνέχεια, οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγεί σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει χαρακτήρα επιστροφής. Το φαινόμενο της ερημοποίησης», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο Πρόδρομος Ζάνης, από τη δική του πλευρά, σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό επιχειρησιακά να γίνει πρόβλεψη για το τι καλοκαίρι θα έχουμε.

Με επιφυλάξεις

«Υπάρχουν μόνο εποχιακές προβλέψεις οι οποίες είναι σε ερευνητικό επίπεδο από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για το φετινό φετινό καλοκαίρι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο θερμό, αλλά αυτό πρέπει να το κοιτάμε λίγο με κάποια επιφυλακτικότητα».

«Η επιστήμη βασίζεται στο τι παρατηρούμε, στην κατανόηση αυτών που παρατηρούμε και από εκεί και πέρα στο τι μπορεί να εκτιμήσουμε για το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε με τα παρατηρησιακά δεδομένα θα δούμε ότι αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων ακραίων επεισοδίων. Τώρα και με βάση τα μελλοντικά σενάρια οδεύουμε σε μία περαιτέρω αύξηση: πέντε και έξι επεισόδια ισχυρού καύσωνα ανά δεκαετία», κατέληξε.

in.gr