Με τα «ανεπίσημα» στοιχεία της Απογραφής χάθηκε η μία έδρα της Καστοριάς!

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η βεβιασμένη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών,  να υποβαθμίσει  τον περασμένο Φεβρουάριο την εκλογική περιφέρεια της Καστοριάς από διεδρική σε μονοεδρική,  με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είχε τότε στην διάθεσή του, ενώ διατήρησε τις δύο έδρες της γειτονικής Φλώρινας.

Και σήμερα που ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα , επήλθε ολική ανατροπή στην πληθυσμιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο γειτονικές περιφέρειες που θέτει εν αμφιβόλω  την κατανομή των εδρών από το υπουργείο.

Καθώς σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής, η Φλώρινα παρουσιάζει μείωση πληθυσμού, σε ποσοστό 12,2% σε σχέση με το 2011 (από 51.841 σε 45.162 κατοίκους) ενώ η Καστοριά σε ποσοστό 8,4% (από 50.683 σε 45.929 κατοίκους). ‘Ητοι μια διαφορά της τάξης των 767 κατοίκων, που όμως θεωρείται καθοριστική στην κατανομή των εδρών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  αν αυτή γινόταν με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απογραφής.

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 2021

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθυσμού στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η μείωση ανέρχεται στο 10,3% που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό στις Περιφέρειες της χώρας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς η μείωση είναι της τάξης του 8%

Ενώ στους τρεις Δήμους είναι ως εξής: Δήμος Καστοριάς (-7,3%) Δήμος ‘Αργους Ορεστικού (-9.9%) και ο Δήμος Νεστορίου με την μεγαλύτερη μείωση (-17%) σε επίπεδο Περιφέρειας.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της Καστοριανής Εστίας