Αρωματικά κεριά: Οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία

Τα κεριά είναι ένας όμορφος και οικονομικός τρόπος για να διακοσμήσετε το σπίτι σας. Αν είναι επιπλέον και αρωματικά τόσο το καλύτερο, γιατί κάνουν το σπίτι μοσχοβολάει. Σύμφωνα όμως με έρευνα, τα αρωματικά κεριά κρύβουν κινδύνους που δεν τους γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.

Εκτενές άρθρο στην “Daily Mail”,  επισημαίνει ότι πολλά αρωματικά κεριά είναι επικίνδυνα για την υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τα αεροζόλ, τα αρωματικά τζελ αλλά και τα αρωματικά στικς.

Ο κίνδυνος βρίσκεται στα χημικά που υπάρχουν σε  κάποια αρώματα και κεριά. Οι επιστήμονες τονίζουν πως η χρόνια χρήση αρωματικών κεριών μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, βλάβη στους πνεύμονες και σε καρκίνο. Ωστόσο τονίζουν πως πρέπει να γίνουν επιπλέον σχετικές έρευνες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2001 από την EPA τόνιζε πως τα αρωματικά κεριά προκαλούν μόλυνση του αέρα και γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγονται κεριά χωρίς άρωμα ή κεριά φτιαγμένα από οργανικά υλικά. Η έρευνα μιλούσε και για κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου χωρίς όμως να είναι και πολύ ακριβής.

Μια άλλη έρευνα που έγινε το 2009 στο South Carolina State University προειδοποιούσε για χημικά που μεταφέρονταν στον αέρα από τη χρήση αρωματικών κεριών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η καιγόμενη παραφίνη παράγει χημικά, όπως αλκένια και τολουόλιο, τα οποία μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο.

«Για ένα άτομο που ανάβει ένα κερί κάθε μέρα για χρόνια ή απλά τα χρησιμοποιεί συχνά η εισπνοή αυτών των επικίνδυνων ρύπων μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος, κοινές αλλεργίες, ακόμα και άσθμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Χημείας, Ruhullah Massoudi.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Scientific American το 2014, τονίζει τους κινδύνους των αρωματικών κεριών και στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα αποκαλύπτεται πως όταν μια γυναίκα χρησιμοποιεί στην εγκυμοσύνη της αρωματικά κεριά (που περιέχουν φθαλικές ενώσεις, που περιέχονται και στα πλαστικά), μπορεί το παιδί να γεννηθεί με άσθμα.

Το σίγουρο είναι πως πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, και αν υπάρχει όντως τόσο μεγάλος κίνδυνος για βαριές αρρώστιες και αναπνευστικά προβλήματα, καλό θα ήταν να απαγορευθεί η χρήση κάποιων αρωματικών κεριών. Γι’ αυτό, μέχρι να γίνουν περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα, φροντίστε να ελέγχετε τα κεριά που αγοράζετε και να κοιτάτε τα συστατικά τους ώστε να είναι όσο πιο αγνά και φυσικά γίνεται.

πηγή: spirossoulis.com