Εκλογές στην Τουρκία: Θρίλερ με τα αποτελέσματα

Διαφορετική εικόνα δίνουν τα στρατόπεδα του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου. Μειώνεται η μεταξύ τους διαφορά. Τι μεταδίδει το Anadolu.

Διαφορετική εικόνα δίνουν μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση με τα μερικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Ενώ τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, περίπου στις 20:00 δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται. «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.

Τουρκία - Εκλογές

Τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 52,55% έναντι 41,55% του Κιλιτσντάρογλου, αν και η διαφορά μειωνόταν καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν.

Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στην μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε επίσης ο Ιμάμογλου. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας, και αυτός από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται.

Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε περίπου στις 20:35 ότι με 54,56% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν προηγείται με 51,87% έναντι 42,28% του Κιλιτσντάρογλου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που είναι φιλικά προσκείμενο στο CHP, το Halk TV μετέδωσε αποτελέσματα δίνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, 47,71% έναντι 46,5% στον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα που μεταδίδονται, αναμενόταν να δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν, καθώς πολλές από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων προέρχονται συνήθως από αγροτικές περιοχές, που αποτελούν εκλογική βάση του Τούρκου προέδρου.

ant1news.gr