Ελευθερία Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα -Επίθεση Σκέρτσου στους “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα”!

Στ0 τέλος… βρέθηκε για ακόμα μία χρονιά η Ελλάδα στην κατάταξη της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSFRSF) για την ελευθερία του τύπου.

Ειδικότερα, η χώρα μας βρέθηκε στην 107η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με διαφορά 24 θέσεων από το αμέσως προηγούμενο κράτος-μέλος της ΕΕ, τη Μάλτα, που βρίσκεται στην 84η θέση.

Η βελτίωση κατά μία θέση, δηλαδή από τη θέση 108 στην οποία βρισκόταν πέρυσι, οφείλεται στην υποχώρηση άλλων χωρών, όπως αναφέρει ο Πάβολ Σζάλαϊ, επικεφαλής στους RSF για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τους RSF, η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και μέσω του spyware Predator αποτελεί «τη μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ στον Δείκτη του 2023».

Η έκθεση τονίζει την βία που βιώνουν αρκετοί δημοσιογράφοι και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. «Η αστυνομία καταφεύγει τακτικά στη βία και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Η αστυνομία άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον ενός διακεκριμένου φωτορεπόρτερ που συνελήφθη ενώ κάλυπτε μια αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα. Ένας άλλος δημοσιογράφος που έπεσε θύμα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, κέρδισε την υπόθεσή του στο δικαστήριο μόνο μετά από 12 χρόνια».

Φυσικά, και από την φετινή έκθεση δεν απουσιάζει η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ειδικότερα, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα θίγουν την έλλειψη εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας στα ΜΜΕ, ενώ δεν αξιολογούν θετικά τους δεσμούς λίγων επιχειρηματιών με τη δημοσιογραφία και την πολιτική.

«Η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα μέσα ενημέρωσης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει στον υψηλό κατακερματισμό του τοπίου των μέσων ενημέρωσης. Ομοίως, λίγοι επιχειρηματίες διευθύνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, ενώ παράλληλα εμπλέκονται και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς με υψηλή ρύθμιση. Ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της χώρας. Ως αποτέλεσμα, ο Τύπος είναι πολύ πολωμένος», σημειώνεται.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη συντακτική ανεξαρτησία των τελευταίων. Η ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεόρασης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (NCRTV), η οποία κατηγορείται για αργή και αναποτελεσματική λειτουργία, δεν έχει αναθεωρηθεί σημαντικά από την τρέχουσα ή την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) συμμετείχε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους έγιναν στόχος του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator» συμπληρώνει η έκθεση.

Η έκθεση ακόμη υποστηριζει πως «ακροαριστεροί και ακροδεξιοί ακτιβιστές επιτίθενται τακτικά στις εγκαταστάσεις των μέσων ενημέρωσης που θεωρούν ιδεολογικούς εχθρούς. Επιπλέον, οι γυναίκες δημοσιογράφοι έρχονται συχνά αντιμέτωπες με σεξισμό στον εργασιακό χώρο».

Πολιτική κόντρα για τα στοιχεία της έρευνας και η απάντηση Σκέρτσου

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έρευνας.

Η εκπροσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε σε αιχμηρό τόνο ότι «στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55», ενώ «η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 107», με τον Ακη Σκέρτσο να απαντά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στην απόπειρα «δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ Channel», αλλά και στην υπόθεση Κασιδιάρη, καταλήγοντας «ότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

Η απάντηση Σκέρτσου

«Κατά τους “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος “υποφέρει” στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!)», δήλωσε ο Ακης Σκέρτσος.

«Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου “ελευθερία“», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως «το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό “Μακελειό” κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης».

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως “παράδεισους” για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε: Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και “δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή”. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή».

Και σε υστερόγραφό του ο κ. Σκέρτσος συμπλήρωσε: «Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

aftodioikisi.gr