Ενέργεια: Μικρή άνοδος στις τιμές των καυσίμων – Σε κάθετη πτώση φυσικό αέριο και ρεύμα

Παραμένει σε καθοδική πορεία η τιμή του φυσικού αερίου, παρασύροντας στην πορεία αυτή και τις χονδρικές τιμές του ρεύματος. Αντίθετα οι τιμές στα καύσιμα φαίνεται να έχουν πορεία αντίθετη

Μικρή άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων, ειδικά της βενζίνης των 95 οκτανίων, το τελευταίο χρονικό διάστημα στην λιανική τιμή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ειδικά στην Αττική οι τιμές σχεδόν στο σύνολο των πρατηρίων να υπερβαίνουν πλέον το 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από μερικές ημέρες ήταν κάτω από αυτό το όριο.

Οι αιτίες

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη.

  1. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές έχουν μικρή άνοδο και κινούνται στην περιοχή των 77 δολαρίων το βαρέλι και
  2. Η δεύτερη και ίσως και η βασικότερη σχετίζεται με το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει διολισθήσει σημαντικά και βρίσκεται στα επίπεδα του 1,07 έναντι 1,1 που ήταν πριν από μερικές ημέρες.

Ωστόσο οι αυξήσεις εντοπίζονται περισσότερο στην βενζίνη παρά το diesel κίνησης το οποίο κινείται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα, πολύ ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Βουτιά για αέριο και ρεύμα

Την ίδια στιγμή που παρατηρείται αυτή η εικόνα στην αγορά των καυσίμων, η τιμή για το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι σε κάθετη πτώση, ενώ η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται κάτω από το όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, για τις 4 από τις 5 τελευταίες ημέρες.

Μέσα σε αυτό σκηνικό αναμένονται οι ανακοινώσεις από την Eurostat και όπως αναφέρουν οι σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όπως επίσης και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ελλάδα.

Μικρή άνοδος στην βενζίνη

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση στην τιμή της βενζίνης, ειδικά στην Αττική που είχε υποχωρήσει έως και τα επίπεδα του 1,759 ευρώ το λίτρο στις 8 Μαΐου και σήμερα είναι στα 1,829 το λίτρο. Έχουμε δηλαδή μία απόκλιση της τάξεως των 7 λεπτών σε 20 ημέρες. Παράλληλα πολύ μικρότερη είναι η μεταβολή των τιμών στο diesel κίνησης.

Έτσι λοιπόν ενώ στις 8 Μαΐου ήταν στα 1,426 ευρώ το λίτρο, σήμερα διαμορφώνεται στα 1,469 ευρώ το λίτρο, διαφορά δηλαδή 4,3 λεπτά το λίτρο.

Η παραπάνω αναφορά γίνεται σε συγκεκριμένο πρατήριο στην ευρύτερη περιοχή της Β.Α. Αττικής.

Αναφορικά με τις μέσες τιμές, όπως αυτές εμφανίζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών, για την βενζίνη αυτή διαμορφώνεται – πανελλαδικά – στα 1,857 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,837 ευρώ το λίτρο στις 8 Μαΐου, διαφορά δύο μόλις λεπτών. Αυτό συμβαίνει διότι οι μεταβολές στην Περιφέρεια, λόγω της ανανέωσης του αποθέματος με χαμηλότερους ρυθμούς, είναι μικρότερες είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης η τιμή ήταν χθες σε μέσα επίπεδα στα 1,555 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,550 ευρώ, διαφορά δηλαδή μισό λεπτό.

Τέλος η τιμή για το φυσικό αέριο είναι στην περιοχή των 24,5 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ στις 8 Μαΐου ήταν στα 37 ευρώ. Την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή του ρεύματος κινείται σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες μόνο σήμερα ξεπέρασε το ενώ λόγω όριο, ενώ πριν 3 ημέρες ήταν στα 50 ευρώ.   

`imerisia.gr