Οι οπαδοί του 1Χ2 (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Τον παλιο εκείνο τον καιρό – κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 – τότε που οι εκλογικές αναμετρήσεις κρίνονταν στις πλατείες και στα μπαλκόνια, είχε παρουσιάσει μεγάλη άνθιση η ειδικότητα του “συγκεντρωσιάρχη”!

Ήταν το κομματικό εκείνο στέλεχος που αναλάμβανε όχι μόνο να γεμίσει τις πλατείες με…
μεταφερόμενους συνήθως οπαδούς του κόμματος από γειτονικές πόλεις. Αλλά είχε και το γενικό πρόσταγμα στην χωροταξική κατανομή τους, με τέτοιο τρόπο που να μη φαίνονται ενδιάμεσα κενά και χαλάσει η εικόνα της συγκέντρωσης.

Από εκεί και πέρα αναλάμβανε ο τηλεσκηνοθέτης με τους ευρυγώνιους φακούς, να αλλάξει
την εικόνα που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, σε περίπτωση που η πυκνότητα και το
μέγεθος της συγκέντρωσης, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του συγκεντρωσιάρχη.
Αξέχαστα θα μείνουν στην μνήμη των πιο παλιών, δύο ονόματα που διέπρεψαν σ΄ αυτόν
τον τομέα και έγιναν συνώνυμα με την τηλεοπτικη προπαγάνδα, η οποία έκανε τότε τα
πρώτα δυναμικά βήματα στον χώρο της πολιτικής, με εκπληκτικά αποτελέσματα στην κάλπη.

Ήταν αυτά του βουλευτή του Πασόκ Κίμωνα Κουλούρη και του σκηνοθέτη της κρατικής τηλεόρασης Τάσου Μπιρσίμ, οι οποίοι κατάφεραν το ανεπανάληπτο: να διογκώσουν τον όγκο των συγκεντρωμένων οπαδών, χωρίς όμως να μεγενθύνουν το μέγεθος της πλατείας!

Όλα αυτά, όμως, τώρα ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και δεν μπορούν να εφαρμοστούν
στο παρόν, παρά την εξέλιξη της οπτικής τεχνολογίας. Διότι τώρα οι προεκλογικές συγκεντρώσεις άφησαν κατά μέρος τα μπαλκόνια και τις πλατείες και πραγματοποιούνται σε στεγασμένους χώρους, όπως αίθουσες ξενοδοχείων ή αμφιθέατρα κινημογράφων κλπ.
Και εδώ όση δεξιοτεχνία κι αν έχει ένας κάμεραμάν που βιντεοσκοπεί, δεν μπορεί να… διαψεύσει την χωριτικότητα της αίθουσας, που αναγράφεται υποχρεωτικά στην κεντρική είσοδο για λόγους ασφαλείας. Γι΄ αυτό και οι ρόλοι άλλαξαν, όπως άλλαξαν και οι ειδικότητες που τους πατρονάρουν!

Έτσι, στην θέση του συγκεντρωσιάρχη, μπήκε ο επικοινωνιολόγος και ο επί το ελληνικότερο
image maker, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την εικόνα του υποψηφίου και δεν δίνουν… δεκάρα για την παρουσία του κόσμου, ο οποίος συνήθως, στις μικρές πόλεις, όπως η Καστοριά, είναι ο ίδιος σ΄ όλες τις συγκεντρώσεις!
Ποντάροντας με τριπλό 1Χ2 σ΄ όποιον θα εκλεγεί στο τέλος….