ΠΟΥ: Μην χρησιμοποιείτε υποκατάστατα ζάχαρης για απώλεια βάρους

Ο οργανισμός δήλωσε ότι η σύστασή του ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εκτός από εκείνους με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Μια νέα οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά την αποφυγή των υποκατάστατων της ζάχαρης για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι μια συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων έδειξε ότι η χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών ή NSS «δεν προσδίδει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά».

Η ανασκόπηση ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν «πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων, σε δελτίο τύπου.

Η σύσταση περιελάμβανε συνθετικά γλυκαντικά χαμηλής ή μηδενικής θερμιδικής αξίας και φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι χημικά τροποποιημένα, όπως η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η advantame, τα κυκλαμάτα, η νεοτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η στέβια και τα παράγωγα της στέβιας, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι η σύστασή του ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εκτός από εκείνους με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 283 μελέτες. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η σύσταση είναι «υπό όρους», διότι η διαπιστωμένη σχέση μεταξύ των γλυκαντικών και των αποτελεσμάτων των ασθενειών μπορεί να συγχέεται από περίπλοκα πρότυπα χρήσης γλυκαντικών και τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στις μελέτες.

«Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτή τη σύσταση μπορεί να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά και επίσης μερικές φορές προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά απευθείας από τους καταναλωτές.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ζάχαρης το 2015, συνιστώντας στους ενήλικες και τα παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Μετά από αυτή τη σύσταση, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είχε ενταθεί, αναφέρεται στην ανασκόπηση.

naftemporiki.gr