Στα «θύματα» της Απογραφής και η Καστοριά!

Εκ πρώτης όψεως το μοναδικό «θύμα» των συνεπειών της μείωσης του πληθυσμού, που ανέδειξε η τελευταία απογραφή, είναι το δεύτερο κόμμα των εκλογών που θα χάσει την μονοεδρική – πλέον – της Καστοριάς! Επί της ουσίας, όμως, οι «παράπλευρες» απώλειες για τον νομό, είναι ανυπολόγιστες…

Και πρώτα – πρώτα η απώλεια ενός σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας που αναγκάζεται να μεταναστεύσει προς αναζήτηση εργασίας, αυτόματα αποτελεί σοβαρή ένδειξη οπισθοδρόμησης που μας μεταφέρει χρονικά στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια! Τότε που η ερειπωμένη πατρίδα αδυνατούσε να θρέψει τα παιδιά της και αναγκάζονταν να τα στείλει μετανάστες «στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου της στοές», για μια καλύτερη τύχη.

Τώρα η συρρίκνωση του πληθυσμού έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Με μείωση της παραγωγικότητας και της κατανάλωσης, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής κλίμακας. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, είναι αδύνατο ένας τόπος να κάνει σχέδια για μια αυτόνομη πορεία προς το μέλλον. Και μπορεί ένας επόμενος «Καλλικράτης» να υποβαθμίσει διοικητικά την Καστοριά σε… επαρχία της Κοζάνης!

‘Όπως μπορεί να εξαφανίσει από τον αυτοδιοικητικό χάρτη ιστορικούς Δήμους, όπως ο ορεινός Δήμος Νεστορίου που ακολουθεί πληθυσμιακά φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.

Με σημαντική μείωση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, που προσμετράει σε περισσότερους από 1000 κατοίκους, από τους 3.171 που απογράφηκαν το 2011. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, με παράλληλη υποβάθμιση της αντιπροσωπευτικότητας των κατοίκων. Αλλά και μείωση των εθνικών και κοινοτικών πόρων οι οποίοι κατανέμονται αναλογικά με την σύνθεση του πληθυσμού ενός Δήμου.

Ο μόνος που θα αισθάνεται ευτυχής από αυτή την εξέλιξη, θα είναι πιθανόν ο επόμενος βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας της Καστοριάς , διότι θα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες που απορρέουν από το αξίωμά του επάνω του! Χωρίς αντιπολίτευση και χωρίς αμφισβήτηση σε ό,τι αυτός αποφασίσει… Μόνος στον θαυμαστό κόσμο των αισθήσεων και των…. παραισθήσεων….

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ