Τουρκία: Νικητής των εκλογών ο Ερντογάν

Νικητή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογων στην Τουρκία δείχνουν τα επίσημα αποτελεσματα που μεταδίδονται τόσο από το κρατικό πρακτορείο Anadolu όσο και από το πρακτορείο Anka που πρόσκειται στην αντιπολίτευση

Σύμφωνα με το Anadolu με καταμετρημένο το 93% των ψήφων ο Ερντογάν προηγείται με 52.50% και ακολουθεί ο Κιλιτσντάρογλου με 47,50 %, ενώ και το Αnka δίνει προβαδισμα 51,40% στον Ερντογάν και 49,60% στον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Η συμμετοχή είναι και πάλι ιδιαίτερα υψηλή αφού έχει ξεπεράσει το 85%.

Δείτε τα αποτελέσματα στο 98,42%

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφτασε στο 88,84%, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει 49,52% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε συγκεντρώσει το 44,88%.

Οι πρώτες δηλώσεις

Να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Τουρκία ζήτησε το στρατόπεδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο ακόμα και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται.

«Κανείς δεν πρέπει να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Φαΐκ Οζτράκ εκ μέρους του Κιλιτσντάρογλου.

«Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε «τετελεσμένο γεγονός» μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα», σημείωσε.

«Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε».

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα»

Μετά την ανακοίνωση του στρατοπέδου του Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού. Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βιώνει έναν δεύτερο γύρο εκλογών και τον έφερε με επιτυχία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τώρα δείχνουν ότι το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στον πρόεδρό μας συνεχίζεται έντονα», σημείωσε.

aftodioikisi.gr