Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική Άρθρα Υγεία Υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο και δεν είναι τα παυσίπονα

Υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο και δεν είναι τα παυσίπονα

Η πρώτη κίνηση όταν πονάει το κεφάλι μας είναι να πάρουμε το πρώτο παυσίπονο που θα βρούμε, οι ειδικοί όμως προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, εκτός από τη λήψη ιμπουπροφαίνης.

Οι πονοκέφαλοι είναι η πιο κοινή μορφή πόνου που συμβαίνει στους ανθρώπου κάθε ηλικίας, σύμφωνα με την πηγή MedlinePlus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής. Υπάρχουν όμως διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων: Οι πονοκέφαλοι τάσης, για παράδειγμα, είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου και οφείλονται σε σφίξιμο στους ώμους, τον αυχένα, το τριχωτό της κεφαλής και το σαγόνι. Αυτός ο τύπος πόνου προκαλείται συχνά από το στρες, την κατάθλιψη ή το άγχος.

.

Πώς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλοPIN IT

  

Άλλοι τύποι πονοκεφάλων περιλαμβάνουν ημικρανίες, αθροιστική κεφαλαλγία και πονοκεφάλους των ιγμορείων, όλοι τους μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με παυσίπονα. Μπορείς να παίρνεις αντιφλεγμονώδες παυσίπονο με ιμπουπροφαίνη κάθε φορά που αισθάνεσαι τον πόνο να έρχεται. Και ενώ αυτά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι συνήθως η πρώτη οδός για να απαλλαγείς από τον πόνο στο κεφάλι, δεν είναι η μόνη επιλογή. Εάν οι πονοκέφαλοί είναι επίμονοι ή τα φάρμακα απλά δεν επαρκούν, μπορείς να εξετάσετε άλλες θεραπείες.

1.Βιοανάδραση

Η βιοανάδραση χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση σωματικών λειτουργιών όπως η μυϊκή ένταση, η θερμοκρασία του δέρματος, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Τα δεδομένα επιστρέφονται στον ασθενή μέσω ήχων ή εικόνων στον υπολογιστή. Ο στόχος είναι να μάθουν οι άνθρωποι πώς να ελέγχουν τις σωματικές αντιδράσεις -για παράδειγμα να χαλαρώνουν τους σφιγμένους μύες- για να προλαμβάνουν τον πόνο του πονοκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιοανάδραση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για την ημικρανία και τους πονοκεφάλους τύπου τάσης, σύμφωνα με ανασκόπηση του Μαΐου 2017 που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ). 

2.Βελονισμός 

Στον βελονισμό, εισάγονται λεπτές βελόνες κάτω από το δέρμα για να επαναπροσδιοριστεί η ροή της ενέργειας, ή qi, στο σώμα. Η ανασκόπηση του 2017 από το BMJ διαπίστωσε ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για τους πονοκεφάλους και τον χρόνιο πόνο. Σημείωσε επίσης ότι η πρακτική, βασικό συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.500 χρόνια. 

3.Μασάζ 

Για προσωρινή ανακούφιση, δοκίμασε να τρίψετε τους κροτάφους ή να κάνεις μασάζ στον αυχένα, την πλάτη, το κεφάλι ή τους ώμους.Σύμφωνα με μια μελέτη του Μαΐου 2019 στο περιοδικό Headache, το μασάζ μπορεί να είναι αποτελεσματικό τόσο για τους πονοκεφάλους τάσης όσο και για τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Ωστόσο, κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, είχαν διεξαχθεί μόνο λίγες μελέτες, με μικρά μεγέθη δείγματος.

Πώς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλοPIN IT

 

3.Διατάσεις 

Οι διατάσεις που ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο μπορούν να φτάσουν στη μυϊκή ένταση που συμβάλλει στον πόνο και μπορείς να τις προσθέσεις στην προπόνησή σου ή να τις χρησιμοποιήσεις όταν αισθάνεσαι ότι ο πονοκέφαλος καραδοκεί. Δοκιμάσε αυτές τις τρεις: εύρος κίνησης του αυχένα (το πηγούνι προς τα εμπρός, προς τα πάνω και προς κάθε ώμο)- ώμοι που συσπώνται (ανασηκώστε τους ώμους προς τα πάνω, προς τα πάνω και προς τα εμπρός και προς τα πάνω και προς τα πίσω)- και ισομετρία του αυχένα (πιέστε την παλάμη σας στο μέτωπό σας και κρατήστε την- πιέστε ένα χέρι σε κάθε πλευρά του κεφαλιού). Κάνε διατάσεις δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά ανά συνεδρία και κρατήσε τη διάταση για πέντε δευτερόλεπτα, χαλάρωσε για πέντε δευτερόλεπτα και επαναλάβε κάθε διάταση τρεις έως πέντε φορές. 

 4.Διαλογισμός

Διάφορες τεχνικές διαλογισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εστίαση της προσοχής και την ηρεμία του μυαλού από περισπασμούς όπως ο χρόνιος πόνος. Μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του διαλογισμού που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα για τη μείωση του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με το άρθρο του BMJ 2019. Μια άλλη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός με βάση την ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει την ένταση των πονοκεφάλων. 

5.Γιόγκα 

Η γιόγκα συνδυάζει σωματικές στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό για να ενισχύσει τη χαλάρωση και να εξισορροπήσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH). Η πρακτική μπορεί να βοηθήσει τόσο στους πονοκεφάλους τάσης όσο και στις ημικρανίες, σύμφωνα με κάποια προκαταρκτικά στοιχεία του 2020, σύμφωνα με το NCCIH. Τα αποτελέσματα επεκτάθηκαν στη συχνότητα και τη διάρκεια του πονοκεφάλου, καθώς και στην ένταση του πόνου, ειδικά για τους ασθενείς με πονοκέφαλο τάσης. 

6.Ασκήσεις χαλάρωσης

Οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση με μουσική ή η χρήση νοητικών εικόνων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει και στον πονοκέφαλο. Ο Edmund Messina, MD, ιατρικός διευθυντής της Κλινικής Κεφαλαλγίας και Νευρολογίας του Μίσιγκαν στο East Lansing, έχει διδάξει μια 20λεπτη τεχνική μυϊκής χαλάρωσης. Οι ασθενείς ξαπλώνουν ακίνητοι, εισπνέουν και εκπνέουν αργά και χρησιμοποιούν ένα μάντρα για να μην περιπλανιέται το μυαλό. Στη συνέχεια, συσπώνται και χαλαρώνουν διάφορες μυϊκές ομάδες, δουλεύοντας από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι το κεφάλι.

Πώς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλοPIN IT

 

7.Θερμότητα και κρύο

Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη θεραπεία πονοκεφάλου χωρίς κίνδυνο ακόμη και οι έγκυες γυναίκες. Για να ανακουφιστείς από το σφίξιμο του αυχένα, εφάρμοσε θερμότητα στο πίσω μέρος του αυχένα, για έναν παλλόμενο πονοκέφαλο, ωστόσο, παράλειψε τη θερμότητα και δοκιμάστε να βάλεις πάγο στους κροτάφους. 

8.Αποφύγε τα νιτρικά και τα νιτρώδη 

Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα στα επεξεργασμένα κρέατα και το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως ενισχυτικό γεύσης έχουν συνδεθεί με ημικρανίες. Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά περιέχουν επίσης νιτρικά. Η καφεΐνη, το αλκοόλ, η φαινυλαιθυλαμίνη (που βρίσκεται στη σοκολάτα και το τυρί), η τυραμίνη (που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς και τα ζυμωμένα κρέατα, τα τυριά και τη σόγια) και η ασπαρτάμη αποτελούν για ορισμένους παράγοντες πονοκεφάλου. 

9.Botox 

Γνωστότερο ως μειωτικό ρυτίδων, οι ενέσεις Botox έχουν εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία ενηλίκων με χρόνιες ημικρανίες. Πολλαπλές ενέσεις χορηγούνται γύρω από το κεφάλι και το λαιμό κάθε 12 εβδομάδες. Η θεραπεία με Botox είναι καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς σε σχέση με ορισμένα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα για την πρόληψη της ημικρανίας. Αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό το είδος θεραπείας. «Το μπότοξ προκαλεί ευφορία σε όσους το χρεώνουν, αλλά δεν το έχω δει ποτέ να λειτουργεί», δήλωσε ο Dr. Messina.

Πώς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλοPIN IT

  

10.Διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) 

Η παροχή μαγνητικών παλμών στον εγκέφαλο μπορεί να γίνει μια χρήσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, σύμφωνα με έρευνα. Μια ανασκόπηση του Φεβρουαρίου του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Current Pain and Headache Reports διαπίστωσε ότι η TMS ήταν χρήσιμη στη θεραπεία ημικρανιών με αύρες σε τρεις ξεχωριστές δοκιμές. 

Η ανασκόπηση σημείωσε ότι η TMS θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που δεν ανακουφίστηκαν από άλλες θεραπείες για την πρόληψη της αύρας, όπως η φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η μη επεμβατική θεραπεία διαρκεί μία ή δύο ώρες και διεξάγεται σε μια κλινική με την τοποθέτηση ενός ηλεκτρομαγνητικού πηνίου κοντά στο κεφάλι για την παροχή των παλμών.

Διάβασε επίσης:

4 τροφές που πρέπει να τις αποφύγεις γιατί επιδεινώνουν τις ημικρανίες σου

Οι ημικρανίες δυστυχώς είναι ένα «γυναικείο σπορ» και πολλές από εμάς υποφέρουμε, άλλες λίγο και άλλες για πολλά χρόνια. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να μας αφήσουν ανίκανες για πολλές ώρες και συχνά αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε σχέδια και να περάσουμε τον χρόνο μας σε μια σκοτεινή κρεβατοκάμαρα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε συχνά απελπισμένες και οι διατροφικές επιλογές είναι συνήθως μεταξύ των πρώτων συμπεριφορικών παραγόντων που καλούμαστε να εξετάσουμε. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι οι διαδικτυακοί ιστοί είναι γεμάτοι με άρθρα που αναφέρουν τροφές που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας—και ακόμη και νευρολόγοι και διαιτολόγοι μπορεί να προτείνουν γρήγορα να κόψουμε ορισμένα τρόφιμα από τη λίστα μας.

ημικρανία κορίτσιPIN IT

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις ημικρανίες;

Σύμφωνα με το wellandgood.com, το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία επισημαίνει το άγχος, οι αλλαγές στον ύπνο, οι ορμόνες, οι καιρικές αλλαγές, η αφυδάτωση, το φως, η μυρωδιά και η υπερβολική χρήση φαρμάκων είναι οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν ημικρανία. Επιπλέον, διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να απολαύσεις ένα γεύμα με λουκάνικο κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ενώ το ίδιο γεύμα θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον άλλο στην «κόλαση» της ημικρανίας. Οι νευρολόγοι επίσης εξηγούν πως οι αλλαγές του καιρού πυροδοτούν τις ημικρανίες.

theissue.gr