Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού – Ομαλή η διαδικασία

Με την προσέλευση των Ελλήνων του εξωτερικού στις κάλπες, ξεκίνησε το Σάββατο η ψηφοφορία για τις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι 25.610 Έλληνες και ψηφίζουν σε συνολικά 102 εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί σε 82 πόλεις, 35 χωρών ανά την υφήλιο.

Η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα σε αρκετές χώρες. Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική Επικράτεια.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 19.00. Στις Βρυξέλλες, λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα αντί τριών που είχαν στηθεί στις εκλογές του Μαΐου. Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη βελγική πρωτεύουσα ήταν 1.716 και στην Αμβέρσα 75. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, Θωμάς Θωμόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ομαλά εξελίχθηκε και αυτή τη φορά η εκλογική διαδικασία. Οι Έλληνες του Βελγίου συμμετείχαν και πάλι μαζικά και με ενθουσιασμό. Η εμπειρία μας από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου μάς βοήθησε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι λειτούργησαν τέσσερα τμήματα στις Βρυξέλλες, επέτρεψε την ταχύτερη ροή της διαδικασίας».

Κύπρος: Στο 81,6% η προσέλευση

Από το σύνολο των 1.543 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 1.260 προσήλθαν στα πέντε εκλογικά κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας που στήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, γεγονός που συνεπάγεται προσέλευση της τάξεως του 81,6%.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 20ης Μαΐου, η προσέλευση ήταν 91,6%.

Ιταλία: Στις κάλπες περίπου τα δυο τρίτα των εχόντων δικαίωμα

Όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικές πρεσβείας στην Ρώμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκλογική διαδικασία, στα τρία τμήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου και της Βενετίας, διεξήχθη απόλυτα ομαλά και η προσέλευση διαμορφώθηκε περίπου στα δυο τρίτα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Ρώμη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν 154 πολίτες, στο Μιλάνο 229 και στη Βενετία 63. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αυτή τη φορά μετέβησαν για να ψηφίσουν, στη Βενετία, και Έλληνες οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Σλοβενία.

Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, μετέβησαν στη Ρώμη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και Έλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από την Αιώνια Πόλη όπως, για παράδειγμα, στην Κατάνη και στο Παλέρμο της Σικελίας.

Βρετανία: Ομαλά διεξήχθη η διαδικασία

Από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 5.624 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η οποία αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, η διαδικασία όπως και την προηγούμενη φορά κινήθηκε ομαλά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν επιλύθηκαν άμεσα από τους επόπτες και το προσωπικό της πρεσβείας.

Γαλλία: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψήφισαν οι περίπου 1.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψήφισαν οι περίπου 1.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες της Γαλλίας όπου οι κάλπες έκλεισαν στις επτά τοπική ώρα, οκτώ ώρα Ελλάδας. Στη Γαλλία υπήρξαν πέντε εκλογικά τμήματα σε τέσσερις πόλεις και συγκεκριμένα δυο στο Παρίσι και από ένα στη Νάντη, στη Νίκαια και στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η αποχή κινήθηκε λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με αυτά των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Γερμανία: Άνω του 70% η συμμετοχή

Ομαλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας των αποδήμων στη Γερμανία, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνάει το 70%. Στο σύνολο των 17 εκλογικών τμημάτων που λειτούργησαν στη χώρα για τις ελληνικές εκλογές ήταν εγγεγραμμένοι 3.885 εκλογείς (+185 από τις εκλογές του Μαΐου) και προσήλθαν στις κάλπες οι 2.804.

Στις εκλογές του προηγούμενου μήνα η συμμετοχή των αποδήμων στη Γερμανία είχε φθάσει το 83%.

πηγή: newsbeast.gr